Петровден е, почитаме първовърховните апостоли Петър и Павел

Близо 175 хиляди българи празнуват имен ден днес, в по-голямата си част мъже (около 105 000). Повод да почерпят на 29 юни имат всички с имената Петър/Петра/Петрана, Камен/Кремена, Павел/Полина, Павлин/Павлина, Петьо/Петя.

На днешния ден Църквата отбелязва деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Наречени са така, защото най-много са се потрудили при поставяне основите на светата Църква Христова.

Според Новия завет Петър се казвал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл Петър, което значи "камък".

Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието. Той бил един от любимите ученици на Христос. Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него. В двора на първосвещеника обаче, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа. Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: "Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че ме познаваш" (Лука 22:31-34), и горко се разкаял.

След Възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство. Традиционно се смята, че Петър е учител на юдеите, а Павел - на езичниците. Петър проповядвал в Юдея, Галилея, Самария, Кесария, Йерусалим, Сирия, Антиохия. Стигнал и до Египет. Пътувал до Британия, Гърция, бил в Коринт. Около 67 г. пристигнал в Рим. Там император Нерон предприел гонения срещу християните. Петър бил затворен в тъмница и на 29 юни осъден на кръстна смърт. Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не считал себе си достоен за еднаква смърт със Спасителя.

В традиционния български бит Петровден е един от най-почитаните празници през летния период. Принася се жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли “петровско пиле“.

Според църковния календар Павловден се празнува също 29 юни, но народът го приема като самостоятелен празник на следващия ден, 30 юни. Отбелязва се главно в Източна България, за предпазване от огън, пожар, гръм, градушка. Свързва се с народните представи за унищожителната сила на огъня. На Павловден не се работи (не се жъне) и не се пали огън дори за приготвяне на храна. В Източна Тракия не се меси хляб, за де не се сплъстява и червясва брашното.

Свети апостол Павел, преди да стане Христов последовател и апостол, се е наричал Савел. Бил учен за времето си човек, но въпреки това бил душевно сляп и непросветен. Бил върл гонител на християните. Дори поискал от властите да му възложат специалната задача да ги изтребва. На път за Дамаск става неговото обръщане. По чудесен начин сам Христос му се яил и от най-жесток гонител на християните Савел се преврнал в най-пламенния проповедник на евангелието на спасението и любовта. Той обходил много градове и просветил много народи. Подложен бил на преследване и гонения, на вериги и мъчения. Написал много послания, с които назидава Църквата. Накрая в същата 67 г. при император Нерон и той приел мъченическа смърт. Но поради това, че бил римски гражданин, бил осъден на посичане с меч.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Та
    ТАНГРА
    1 -2
    13:23, 29 юни 2019
    Страхливи българи и роми,вашият бог е Тангра!!!Християнството ви е натрапено,и от там започват проблемите на всички българи!!!България се разделя на няколко части,защото повечето българи не искат да се покръстят,и започва вътрешна война!!!Османската империя използва момента на слабост,и превзема България....следва 500г робство и потурчване на голяма част от българското население!!!!И всичко заради християнството!!!Овце сте и овце ще си останете!!!Винаги сте били под някое робство,и сега пак сте страхливи роби!!!
Последни новини