17 °C

Гигантска птица Феникс сияе над изоставена военна електроцентрала

  Зелените светлини на грандиозно сияние се издигат във формата на гигантска птица Феникс, разперила крила над изоставена военна електроцентрала в Русия.

  Далеч от Земята светещи облаци газ около звезда ​​в далечната мъглявина Helix образуват форма, напомняща Окото на Саурон от "Властелинът на пръстените".

  Тези поразителни изобрачения са включени в списъка на кандидатите в конкурса Insight Investment Astronomy Photographer of the Year, организиран от Кралската обсерватория, Гринуич, Великобритания. Конкурсът получи над 4 600 заявки, подадени от фотографи от цял ​​свят. От тях за окончателно разглеждане са избрани малко над три дузини снимки, съобщава LiveScience

  Фотографи от 90 страни са носочили обективите си към космически обекти в близост или надалеч, от лъчисти сияния до далечни звезди. Съдиите ще изберат победителите в девет категории: Skyscapes; Северни сияния; Хора и космос; Нашето Слънце; Нашата Луна; Планети, комети и астероиди; Звезди и мъглявини; Галактиките; и млад астроном фотограф на годината, за участници на възраст до 16 години.

  Ще бъдат присъдени и две специални отличия - Най-добър дебют и Роботизирана снимка на годината.

  Сред изключителните изображения в списъка е зашеметяваща снимка на Луната, съставена от четири панела, всеки от които се състои от 30 изображения, както разяснява фотографът от Португалия Мигел Кларо. Кларо е заснел надупченото лице на Луната с изумителни детайли, разкривайки фините цветови вариации в сивата ѝ повърхност, които говорят за химическия състав на лунния грунд и които обикновено не се виждат с просто око.

  Друг зашеметяващ кадър, заснет в Иран, показва най-ярката част от галактиката Млечен път, надвиснала над върха на вулканичната планина Дамаванд; с височина 5609 метра, тя е най-високата планина на Близкия изток и най-високият в Азия вулкан.

  Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 12 септември на церемония по награждаването в Националния морски музей в САЩ, според официалния сайт. Наградените снимки ще бъдат включени в изложба в музея от 13 септември.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С целенасочените си действия ще привлечете интереса на специален за вас човек, провокирайки в него активност. Очертава се романтична връзка за едни, за други ползотворно сътрудничество. На работното място не са изключени изненади, но предвид особеното ви състояние на духа ще се справите с всичко.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Прекрасен ден за обновление от какъвто и да било вид. Опитайте дори да скъсате с някои вредни навици, които са ви неприятни. Вниманието на околните към вас едва ли ще ви смути. Чувството ви за хумор и жизнеността ви правят център на внимание. Може да свършите и малко полезна работа, ако разпределите добре времето си.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се концентрирате върху нещата, с които бихте подобрили живота си. Сред тях са явявания на изпити, образователни и други програми, повишаващи квалификацията ви. Деловите начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мнозина от вас обмислят нови сфери за действие. Работата в екип ще се стимулира и заедно ще ускорите приключването на печеливш проект. Не забравяйте близките си, зарадвайте ги с жест на внимание. Повече физическа активност ще ви се отрази тонизиращо, не се щадете. Любовни обяснения.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Резултати от работата ще ви удовлетворят, но умората ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. Наред с това ще трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Бъдете търпеливи, запазете добрия тон и всички ще останат доволни. Личен проблем ще ви отведе на друго място и накара да станете дискретни.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате всички основания да се надявате, че трудът ви ще бъде оценен и съответно възнаграден. Финансовите придобивки ще ви удовлетворят. Любовни авантюри, но не се увличайте твърде много, ако желаете да продължавате в същия дух. Възможно е неприятен за вас човек остро да ви провокира. Запазете добрия тон.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако се чувствате уморени и ви липсва активност, не се насилвайте. Ще се заредите с енергия, правейки онова, което ви носи наслада и запълва духовните празноти в душата ви. Пътуванията също биха ви се отразили обновяващо на духа, ако разбира се го желаете. Каквито и възможности да имате си осигурете пълноценна почивка и достатъчно сън.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Удовлетворени сте от делата, с които се занимавате напоследък. Положихте доста усилия, които съвсем естествено биват възнаградени. Сериозни финансови постижения ще повишат самочувствието ви. Можете да си позволите отдавна отлагани покупки. Сега е момента за инициативи от всякакво естество.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добро настроение и без да изпадате в крайности ще общувате и създавате полезни контакти. Денят е подходящ за пътувания или начало на сериозни промени. За някои те са свързани с професионалната им заетост, смяна на едно работно място с друго, стартиране на голям проект или нова връзка.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Работата ви днес ще бъде свързана с получаване и обмен на информация. Добре ще е ако запазите спокойствие в напрегната ситуация и съвместно с колегите си намерите най-подходящия начин на действие. Печелите време с нещо, което сте свършили преди определения срок. Ваш приятел ще ви помоли за съвет, опитайте се да му бъдете максимално полезни.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят не е подходящ за силни изяви и други активности, а предразполага към размисъл, смирение и блага дума, които биха свършили по-добра работа. Ако сте в позиция на търсещи, това е печелившата формула, но и не само за този случай. Всичко ще си дойде на мястото, стига да вървите напред с разума, да се вслушвате в интуицията си и почитате вярата си.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Настроението ви ще е променливо, но не и разколебани в намеренията си. Взаимоотношенията в семейството ще ви носят повече сигурност, взаимното доверие, доказало се през годините е факт, който не подлежи на съмнение. Постигнали не малко, ще споделяте преживяванията си с близки или приятели вечерта.
  23 окт 2019
  Последни новини