19 °C

Идентифицираха 3 птици от рисунките в Наска, но не са местни

Рисунките на Наска са отдавнашна мистерия. Огромните геоглифи са хиляди и изобразяват животни и растения, митични животни и геометрични фигури. Сега изследователи откриват, че някои от гигантските творби в Перу изобразяват птици, които никога не са обитавали тези места.

Сред 16-те масивни изображения на птици в пустинята Наска в южната част на Перу са идентифицирани отшелник (горски вид) и пеликан (крайбрежен обитател), според ново проучване, публикувано в Journal of Archaeological Science: Reports.

Никой не знае защо са начертани линиите на Наска и е твърде рано да се каже защо хората, живели там преди инките, биха се интересували от тези птици, каза съавторът на изследването Масаки Еда, зооархеолог от музея на Университета на Хокайдо в Япония.

Мистерията Наска
Рисунките Наска са огромни геоглифи, създадени с натрупани камъни или издълбани в сухата пустинна земя. Повечето от тях са геометрични фигури или изображения на животни, направени с една непрекъсната линия. Всъщност самите линии са над 10 000 линии, а някои от тях са широки 30 метра и се простират на повече от 9 километра. Най-добре се виждат от въздуха или от околните върхове, от земята не е възможно да бъдат различено изображението, а само дълги прави или извити писти.

Хората от народа Наска започнали да изработват тези линии, издълбали в пустинята или от наредени камъни, около 200 г. пр. Хр. Археолозите предполагат, че имат религиозно предназначение. Може би гигантските творби са служели като лабиринти, по които с вървели поклонници или свещенослужители.

Еда започнал да изучава птиците от рисунките на Наска по искане на съавтора на изследването Масато Сакаи, експерт в университета Ямагата в Япония. Еда работел за идентифициране на кости от птици на археологически разкопки в близост в пустинята Наска и се интересува от изучаването на геоглифите от биологична гледна точка.

"Вярвам, че мотивите на животинските геоглифи са тясно свързани с целта, поради която са били гравирани”, казва Еда за Live Science.

Орнитоложка археология
Еда и неговият екип проучват анатомичните характеристики на всекит 16-те геоглифа на птици, като категоризират характеристики като формата на клюна и опашката и относителната дължина на опашката и краката. Те успели да идентифицират три птици със сигурност.

Един известен глиф, досега идентифициран предимно като колибри, всъщност изглежда е отшелник, подгрупа колибри, обираващи тропиците и субтропиците, съобщават изследователите. Отшелниците живеят в горите на северно и източно Перу, но не и в южната пустиня.

Поради дългия и тънък лист, късите крака, трите пръста, обърнати в една и съща посока, и дългата опашка с продълговата средна част, предварително идентифицираната колибри е прекласифицирана като отшелник.

На снимката: Заради дългия и тънък клюн, късите крака, трите пръста, обърнати в една и съща посока, и дългата опашка с продълговата средна част, идентифицираната досега като колибри е прекласифицирана на отшелник. Кредит: Еда М., Ямасаки Т., Сакай М.

Друга изненада, каза Еда, беше откритието, че друг глиф представлява пеликан, който може да се открие само по брега.

Третият идентифициран глиф показва птица гуано, която представлява важна група от видове в Перу исторически и до наши дни. На островите край бреговете на страната, гуано корморанът, перуанската буба и перуанският пеликан оставят огромни количества птичи тор или гуано, които се превръщат в изключително ценна стока за британските спекуланти в средата на 1880-те години, като отличен тор. 

Следващата стъпка на учените е да проучат как са представени птиците в храмовете на Наска и керамиката Наска. Сравненията между трите примера на птичи рисунки биха могли да помогнат да се обясни защо народът Наска е избрал да представи тези птици. Тази работа все още продължава, каза Еда, но екипът вече е открил някои различия във видовете птици, представени в трите различни контекста.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
18 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
18 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
18 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
18 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
18 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
18 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
18 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
18 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
18 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
18 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
18 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
18 окт 2019
Последни новини