17 °C

Най-древните фосили на австралопитек доказват, че е имал човешка стойка

Австралопитекът Australopithecus anamensis е най-древният изкопаем вид от рода на австралопитеците. Сега нова статия описва най-старите фосили на 4.2 милиона години на този род човекоподобни.

Тези и други вкаменелости, открити на обекта Аса Иси (Assa Issie) в долината Аваш, разширяват известния ареал на A. anamensis в североизточна Етиопия.

Вкаменелостите са изключително фрагментарни, но всякa от тях представлява важен елемент, неизвестен преди това за вида Australopithecus anamensis.

Произходът на австралопитека, род, широко интерпретиран като предшественик на съвременния човек, е централен проблем в човешките еволюционни изследвания. Видовете австралопитек се различават значително от съществуващите африкански човекоподобни маймуни и кандидат-родоначалници на хоминидите [1].

Към днешна дата, най-ранният известен на науката вид е Australopithecus anamensis и вероятно предшестващ нашумелия Australopithecus afarensis.

Останките от Australopithecus anamensis са открити за първи път през 1965 г. в Кения като част от експедицията на Харвардския университет, а с новите находки се разширяват местообитанията му до североизточна Етиопия.

В статията в Journal of Human Evolution палеоантрополозите д-р Марк Майер (Marc Meyer) от колежа Чафи (Chaffey College), Кукамонг, и Скот Уилямс (Scott Williams) от Нюйоркския университет описват признаци, че тези ранни хоминини[1] са ходели изправени и са развили стойка на главата и шията, подобно на тази на хората.

„Първият шиен прешлен на този австралопитек е разделен на същите два дяла, както при съвременните хора. Тази особеност липсва в сега съществуващите едри примати, но при хората се смята, че осигурява пасивен заключващ механизъм, който поддържа главата стабилна в изправено положение", обяснява Майер.

Един от фосилите е аксиален или втори цервикален прешлен (С2), показан тук (A) във вентрален (отпред) изглед, (B) дорзален (откъм гърба) изглед, (C) страничен изглед, и (D) вентрален изглед в съчленяване със съвременен първи шиен прешлен, наречен атлас, на H. sapiens (С1). Обърнете внимание на съответствието между аксиалния прешлен от Assa Issie и човешкия атлас. Кредит: Meyer & Williams, 2019

Учените посочват и липсата върху два от фосилите на атласа (С1) на ясно изразена ретроглоноидна туберкула (retroglenoid tubercle) като най-променливата част от атласа сред приматите, което показва, че подобно на човешкия организъм, липсва мускулът atlantoclavicularis, нещо, което учените не знаеха досега.

Визуализация на повърхността на усреднена форма на атласа, показваща основните анатомични структури, които са видими в краниален изглед. Двате атлантокраниални ставни повърхности са изчертани в тъмно сиво. Кредит: Functional Morphology of the First Cervical Vertebra in Humans and Nonhuman Primates, EVELYN MANFREDA et al. THE ANATOMICAL RECORD

Други отличителни черти на гръбначния стълб на маймуните също липсват в хомининовите фосили, като ponticulus posticus, костната форма на мембрана при маймуните, която предпазва гръбначната артерия от смачкване, когато главата е конзолно пред гръбнака. Учените съобщават, че "липсата на тази характеристика в anamensis е в съответствие с човешката поза, където главата е по-центрирана над гръбначния стълб".

В гръбначния стълб на Australopithecus anamensis се разкриват и други изненадващо човешки черти, като увеличена повърхностна площ на епифизата, която е отличителен белег за ходене на два крака, тъй като подобрява способността да се устои на повишеното натоварване на изправената поза.

"Такава характеристика би осигурила и възвръщаемост на енергията при движение на два крака от междупрешленните дискове под формата на енергия на еластичната деформация с огъване на гръбначния стълб", обясняват учените.

Накрая, въпреки голямата им древност, подобно на хората, фосилите на A. anamensis от Аса Иси показват увеличен гръбначен канал в сравнение с маймуните.

"Това би довело до увеличаване на невроваскуларното съдържание на канала, включително моторния пул във вентралния рог на гръбначния мозък на австралопитека, дълго преди появата на рода Homo ", заяви Майер.

Увеличеният гръбначен канал на A. anamensis осигурява най-ранните доказателства за разширен гръбначен мозък в хомининовата линия и придава значителни неврологични и съдови предимства за движение на два крака и разбива представата, че размерът на гръбначния мозък при ранните хоминини е бил малък и подобен на маймунския. Това бе още една изненада, казват учените, и доказва, че човешкият размер на гръбначния мозък се е развил много преди размера на човешкия мозък.

Новите находки показват, че A. anamensis е бил много по-близо до съвременните хора в еволюционно отношение, отколкото Australopithecus afarensis.. В по-широк смисъл резултатите от изследването още веднъж показват, че изправеното ходене вероятно не може да се разглежда като отличителна черта само на членовете на рода Homo, чиито предци, най-вероятно, са австралопитеци. В същото време на учените е трудно да отговорят на въпроса как точно функционират „човешките“ признаци в живота на A. anamensis.

Въпреки че новото откритие хвърля светлина върху редица важни въпроси, то като че ли направи човешката еволюция още по-заплетена. 

Забележка:

1. Хоминините са всички видове древни човеци, които са по-тясно свързани с хората, отколкото със шимпанзетата, включително и съвременните хора (род Homo, австралопитеци и др.), а хоминидите са всички съвременни и изчезнали човекоподобни маймуни - горили, шимпанзета, орангутани (без гибони) и хора, както и техните непосредствени предшественици.

Справка: 

Earliest axial fossils from the genus Australopithecus. Marc R. Meyer and Scott A. Williams. Journal of Human Evolution Volume 132, July 2019, Pages 189-214. doi.org/10.1016/j.jhevol.2019.05.004 , Journal of Human Evolution

Източник: Oldest axial fossils discovered for the genus Australopithecus, Chaffey College

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини