Суперкомпютърът ще заработи у нас до края на 2020 година (видео)

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Това стана ясно на пресконференция след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с еврокомисар Мария Габриел и директора на Дирекция "Свързаност" в ЕК Роберто Виола.

"Година откакто ЕС заявихме, че искаме да си върнем лидерството в тази сфера. След много интензивна работа Европа има инвестиции от 1 млрд евро и Европа има селекционирани държави, сред които и България, с които да си върне лидерството и само след година и половин да бъде сред първите 3 суперсили в света", заяви Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество. 

"България ще има най-добрите школи за математици и компютърни специалисти. В този център ще работят предимно българи, но след конкурси и хора от Европейския съюз", каза Роберто Виола, ръководител на генерална дирекция "Свързаност" на ЕК. Този компютър, който ще се изгражда в България е толкова мощен, колкото суперкомпютъра на НАСА. Това е най-голямата инвестиция на ЕС в България, каза още Роберто Риола. Този суперкомпютър ще бъде свързан в мрежа с останалите суперкомпютри в ЕС.

С тези иновативни центрове ще се разработват приложения, които ще помагат на много учени, в много области - от създаването на нови лекарства до промените в околната среда.

"С напредване не технологиите виждам колко отдалечено място е ЕС от водещите държави в тази сфера. Така че радвам се, че сега ЕК и Европа се замисли, че в следващите месеци и няколко години, тази технологична революция ще бъде огромнa", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Суперкомпютърът, който ще се намира в Sofia Tech Park, ще даде огромна възможност за автомобилните производители, отбраната, медицината и строителния бранш в България. Заедно с Европейската комисия ще вложим милиони евро и ще дадем на хората, занимаващи се с инвестиции и наука, работно място, което ще бъде достъпно 24 часа в денонощието, каза Борисов. Този суперкомпютър ще бъде най-мощният в Източна Европа, сред първите 10 в Европа и топ 50 в света.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    11 0
    14:47, 17 юни 2019
    Интересно тоа човек от всичко разбира от компютри от медицина от влакове --оня ден кара и влак от пожани и маркучи Но най много е чат с политиката на Балканите В едно съм обаче пределно сигурен че е зле ---- с карането на ИЗТРЕБИТЕЛИ--- е тука президента го слага в малкият си джоб
  • 2
    Ве
    Ветеран
    1 -2
    18:39, 17 юни 2019
    Защо скрихте статията с корнелия нинова мислехте че ще и пляскаме ли не незаслужава а за Бойко показва им лекция по всичко мелка ги на избори като мече в дувар. Той те не дават съпротива те са хаос пълен.
  • 3
    Bl
    Blessings
    10 -1
    21:26, 17 юни 2019
    Това нещо като "супер къща за гости " ли е?

Случаен виц

Последни новини