Два милиона на протеста в Хонконг (видео)

Около 2 млн. души се събраха на протеста в Хонконг в неделя, предаде "Блумбърг". 

Участниците днес бяха много повече от миналата седмица, когато организаторите съобщиха за 1 милион, а полицията обяви, че 240 000 са излезли на улицата.

Демонстранти споделят, че не са виждали толкова многоброен протест. 

Недоволните, облечени в черно, се събраха, за да поискат лидерът на града да се оттегли, ден след като прекъсна законопроекта за екстрадиция в драматично отстъпление след най-бурните протести от десетилетия.

Те маршируваха от парка Виктория до централните правителствени служби на Хонконг.

Подкрепеният от Пекин главен изпълнителен директор на Хонконг Кари Лам неограничено забави законопроекта за екстрадицията, който можеше да изпрати хора в Китай да се изправят пред съда, изразявайки "дълбока тъга и съжаление".

Критиците твърдят, че планираният закон за екстрадиция би могъл да застраши върховенството на закона в Хонконг и международната му репутация като азиатски финансов център. 

От Китайската комунистическа партия, "Народен ежедневник", заявиха, че централните власти са изразили "твърда подкрепа" за Лам.

Протестите хвърлиха Хонконг в политическа криза, точно както през 2014 г. бяха проведени месеци продемократични демонстрации "Окупирай", оказващи натиск върху администрацията на Лам и нейните официални поддръжници в Пекин.

Вълнението идва в труден момент за Пекин, който вече се бори с ескалиращата търговска война в САЩ, несигурната икономика и напрежението в Южнокитайско море.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини