Лазер проследява и убива ракови клетки през кожата

Екип учени от Университета в Арканзас успешно тества лазер, който проследява и убива туморни клетки, при това през кожата според ново изследване.

Тази процедура е напълно неинвазивна и едновременно с това "има потенциала значително да потиска развитието на метастазите", съобщава Владимир Жаров (Vladimir Zharov), автор на изследването, публикувано в Science Translational Medicine. Идеята е раковите клетки да бъдат убити преди да могат да се разпространят из тялото.

Осветени с лазер, тези циркулиращи туморни клетки поглъщат много повече енергия от обикновените, което ги кара да се разширят и спукат. 

"Използването на лазери е революцията в диагностиката и лечението на различни заболявания. Въпреки това, големият размер на тази техника пречи на медицинското й приложение на клетъчно ниво", разказва Жаров.

Резултатите са обещаващи - при един пациент са унищожени 96% от туморните клетки и при това без да е приложена максималната сила на лазера.  

Това не е първият такъв апарат, но според Жаров е първият, използван върху хора.

И други подобни апарати са били създадени досега, включително и устройство, което може да се носи на китката, разработено от учени в Университета на Мичиган.

Но новият апарат има едно голямо предимство - може да сканира литър кръв за един час, много по-бързо от останалите.

Източник: Futurism - New laser zaps and destroys cancer cells in real time

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини