Инж. Хасан Азис: До 15 юни мостът до Лисиците ще бъде ремонтиран

Изображение 1 от 3

    Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис инспектира ремонта на моста до село Лисиците, един от най – красивите въжени мостове в района  на Кърджали, Източните Родопи и страната.Той обясни,че дейностите по подмяна на счупените дъски са предприети по настояване на хората от Широко поле и село Лисиците, които на среща преди 15-20 дни са поставили въпроса пред общинското ръководство. На база на това искане служители на общината са направили оглед и са установили, че трябва да бъдат подменени около 150 дъски, също боядисан и парапетът. Градоначалникът лично шофираше автобуса с журналисти, които на място видяха как вървят ремонтните дейности. „Междувременно научих, че мостът е оценен и от председателя на управляващата партия и министър председател Бойко Борисов.Приветствам и заявеното от него желание да помогне на община Кърджали със средства от партийната каса, за да бъде ремонтирано съоръжението. Община Кърджали не се нуждае от пари от партийната каса, защото мостът няма нужда само от няколко баки боя, а от по - сериозен ремонт, тъй като е построен отреди 20 години и досега не му е правен основен ремонт”, обясни кметът инж. Азис по време на брифинга на колела. 
         По думите му ремонтните дейности ще приключат до събота, почти половината от изгнилите и счупени дъски вече са подменени, продължава и боаядисването на парапета. Инж. Азис също се включи в освежаването на желязната конструкция като коментира, че ще остави едно платно небоядисано за  младежите на ГЕРБ, които са планирали акцията си за края на седмицата.„До събота ще приключим с ремонта, но все пак  очаквам министър председателя Бойко Борисов, министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов и младежите на ГЕРБ на 15 юни”, каза кметът на Кърджали. На панела, който остави да го боядиса Бойко Борисов и младежите от ГЕРБ инж. Хасан Азис написа 15.06. за Б.Б. от Х.А.
        „ Община Кърджали поддържа 7-8 въжени моста. Те не могат да бъдат ремонтирани от партийни каси. Очакваме държавата да осигури средства за ремонт на всички 13 мостови съоръжения на територията на общината”, посочи инж. Хасан Азис. В тази връзка той припомни готовността на общината за ремонт на въжения мост над Водното огледало в Кърджали.”От предишно правителство бяха осигурени 50 на сто от необходимата сума за ремонт, но с идването на кабинета на ГЕРБ останалите средства не бяха отпуснати. Затова призовавам държавата да осигури тези средства и въженият мост в Кърджали да бъде открит като знак за надграждане на държавното строителство. Призовавам към държавен подход, а не към партийно строителство”, коментира инж Хасан Азис.
         Кметът на село Широко поле Шукри Исмаил каза, че мостът на  Лисиците е построен през 1999 години след компрометиране на дървения, изграден през 70—те година на миналия век. Той припомни, че в момента в селото живеят около 20 –на души, но мостът е една от аткракциите за гостите и туристите, които посещават района.” В събота и неделя и по празниците на ден по него минават от 80 до 100 души”, допълни още кметът на Широко поле.   
              Въженият мост на язовир Студен кладенец до село Лисиците е с дължина 260 метра и е най-дългия въжен мост в България. Изграден е на един от най-тесните участъци на язовира между землищата на селата Широко поле  (от север) и Лисиците (от юг). Това е и единствената пешеходна връзка на с Лисиците. Мостът представлява много красива гледка от крепостта Моняк. 

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини