Проверки във всички къщи за гости

Прокуратурата проверява всички къщи за гости, в неделя започват и извънредни проверки, на които ще бъдат поканени и медиите, обяви в предаването "Здравей, България" новият земеделски министър Десислава Танева.

„Заварвам 14 договора, които са предоставени за одобрение в ДФ „Земеделие”, за допълнителни дейности към къщи за гости. Това е допустимо по програмата за развитие на селските райони. Въпросът е дали тези предоставени за одобрение инвестиции ще бъдат ползвани по предназначение. Има басейни, джакузи, детски площадки към къщи за гости”, коментира Танева.

В 3 от 14-те проекта трябва вече да има действащи къщи за гости. Ако наистина е къща за гости, атракционите могат да бъдат одобрени само ако се предполага, че ще доведат до по-висока доходност, каза министърът. При съмнение, че бизнес планът е неустойчив, финансиране няма да бъде отпуснато.

Танева посочи, че глобите по издадените вече актове няма да се плащат от българския данъкоплатец.

„Ще положим всички усилия да се платят от тези, които са нарушили правилата. Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Другите са в процедура – или съдебна, или по събиране на тези глоби", каза тя.

Танева добави, че и досега по проектите, отпуснато от ДФ „Земеделие”, е имало интензивни проверки - на 18% от проектите при изискване по европейския регламент от 1 до 5% . "Очевидно за нас и това е бил малък процент”, коментира Танева. От 130 проверки са наложени 80 акта. По 65 от тях в момента са в процедура на вземане.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини