Локхийд Мартин: Цената на изтребителите няма да е $1,673 млрд.

„Преговорите за сключване на договор между правителствата на България и САЩ продължават и ние сме уверени, че Ф-16 Блок 70 е най-добрата комбинация от оперативни способности, най-ниски разходи за експлоатационния цикъл и цялостни разходи за програмата, която ще отговори на изискванията на българските военновъздушни сили в бъдеще.“

Това се казва в позиция на концерна Локхийд Мартин по повод одобрението на Конгреса на САЩ България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок 70.

От там правят важно уточнение за процедурата, което обяснява до голяма степен защо в рамката на сделката е записана почти двойна цена в сравнение с одобрения от българския бюджет от 1,5 млрд. лева - $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева).


„Процесът по чуждестранни военни продажби (FMS) е функция на политиката на правителството на САЩ, но е важно да се уточни, че оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена. Така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес", подчертават от Локхийд Мартин.

Американският военен производител е категоричен, че тази цена не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин. 

"Одобрението на Конгреса е важна стъпка в процеса по чуждестранни военни продажби. То е необходимо условие преди правителството на САЩ да може да изпрати финалната си оферта до правителството на България“, заяви Джон Нилсън, директор Комуникации на Lockheed Martin за Европа и Израел.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    градски
    5 -3
    22:01, 4 юни 2019
    Айдеее отиде коня в ряката.Ще сърбаме попарата на боклука Цветанов.Цената се оказа двойна.Честито българи. Гласувайте пак за ГРОБ.
Последни новини