Над 3 млрд. лв. влизат в държавната хазна от облагането на тютюневите изделия

Повече от 3 млрд. лв. или 9.5% от всички данъчни приходи в държавния бюджет са от облагането на тютюневите изделия. По този показател България се нарежда на челните места в ЕС, показва анализът на Института за пазарна икономика. Анализаторите отчитат и цикличен ръст от приходите от акцизи върху цигарите след 2015 година, а като част от причините за това посочват спадът на нелегалната търговия и покачването на акцизите след 2016 година. Комбинацията от по-високи акцизи и растящо легално потребление на цигари само през последната година спрямо 2017 г. носи допълнителни 167 млн. лв. приходи, показва проучването на ИПИ.

Засечките дават информация, че през миналата година делът на незаконните цигари у нас е на рекордно ниски нива за страната – средно 5% от цялото потребление.

Общо криминалните приходи от нелегалното потребление на цигари през 2018 г. се изчисляват от ИПИ в рамките на 90-120 млн. лева.

Средната цена на цигарите в България е с 20-25% по-ниски от тези в новите страни-членки и наполовина спрямо средните цени за ЕС. Въпреки това, през 2018 г. с разполагаемия нетен дневен доход на човек от населението в България могат да се закупят 5,8 кутии цигари, докато с разполагаемия доход в ЕС-28 могат да се закупят 9,3 кутии цигари.

Анализаторите отразяват като важни и няколко новости в закона, които ще доведат до промени в пазара на тютюневи изделия у нас.

Като ключова промяна е посочена инкриминирането на производството и разпространението на нелегални тютюневи изделия и създаването на регистър на лицата, които се занимават с внос, производство и продажби на машини и съоръжения за производство на цигари и тютюни.

На 20 май 2019 г. в целия Европейски съюз влезе в сила и системата за наблюдение и проследяване движението на тютюневи изделия. На практика всички цигарени опаковки вече имат уникален идентификатор, който позволява проследяването на пътя на всяка опаковка от фабриката до крайния потребител.

Макар тази система да предизвика дискусии на европейско ниво според анализаторите от ИПИ налагането на сериозна административна тежест върху легалните производители, тя може да бъде полезна от гледна точка ограничаване на незаконната търговия.

В анализа се отбелязва като „интересна стъпка“ поставянето на цената на цигарите вместо на бандерола, както беше досега, направо на кутията. Това решение с цел да се намали административната тежест на бизнеса от бранша, тъй като легалните производители ще са вече по-гъвкави на пазара, защото печатането на бандероли вече няма да е директно обвързано с ценовите решения на отделните компании.

От друга страна цената върху самата опаковка защитава и потребителите от нелоялни търговски практики.

Нормативните промени по отношение на тютюневите изделия следват две основни направления. Едното е още по-строгата нормативна рамка спрямо незаконната търговия – с проследяване на опаковки, регистър на машините и криминализиране на незаконното производство. Другото е приемането на текстове, които да отговорят на развитието на легалния пазар – например с новата акцизна рамка на иновативните продукти и отпадането на цената от бандерола. Тези промени би следвало да подкрепят както доброто развитие на легалния пазар на тютюневи изделия през последните години, така и да позволят поддържането на рекордно ниските нива на незаконна търговия с тютюневи изделия в страната. Последното ще бъде и водещо предизвикателство през фискалната политика, смятат от ИПИ.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини