Децата посрещнаха денят „Арефе“ в Чернооченско

Празнично облечени рано сутринта  децата в чернооченско обикаляха от къща на къща и събираха бонбони, сладкиши и други лакомства. По стар обичай в първият ден преди Рамазан Байрам жените месят мекици и ги раздават на съседите си и така се отбелязва началото на т. нар. ден „Арефе“.

По 30-годишна традиция най-дългата опашка за бонбони се образува в село Комунига. Местни жители рано тази сутрин украсиха с балони центъра на селото, за да придадат още по-голямо празнично настроение.

Над 220 деца от селото и съседните населени места, и на наши изселници от Република Турция се събират в центъра на Комунига за да получат бонбони, сладкиши и други лакомства от местните жители.

Рамазан Байрам ще започне утре рано сутрин с тържествени молитви в джамиите. Мъжете отиват на джамия за „Байрам намаз“, където имаминът обявява започването на празника. Празникът известен и като Шекер Байрам заради многото сладки неща, които се ядат, се празнува след едномесечен пост по време на свещения месец Рамазан.

На Рамазан Байрам мюсюлманите посещават домовете на своите близки и роднини, разменят се поздрави. По-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях. Отдават почит и на гробовете на починалите.

По традиция първият от трите празнични дни се чества с най-близките, което ги прави още по-близки и щастливи. На празничната трапеза присъстват задължително баклава и сладкиши.

Исмет ИСМАИЛ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини