Групата "Билдерберг" обсъжда Европа и климата на среща в Швейцария

Групата "Билдерберг" се събира в Швейцария за обсъждане на Европа и климата, съобщават медии.

На тазгодишната среща ще присъстват швейцарският министър на финансите Уели Маурер, френският финансов министър Бруно льо Мер, лидерът на германските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер и други.

Швейцарският всекидневник Tages Anzeiger пише, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео също ще присъства на разговорите, въпреки че не е в официалния списък с имената на гостите на сайта на групата. Вестникът допълва, че Помпео ще разговаря с Уели Маурер за ситуацията в Иран, където Швейцария представлява американските интереси. Но швейцарското финансово министерство отрича да е планирана подобна среща между Помпео и Маурер.

В списъка с гостите фигурират около 130 души от Европа и Северна Америка.

Мистериозните срещи на "Билдерберг" са свързвани с конспиративни теории, че участниците действат като тайно световно правителство. Но организаторите контрират, че частният характер на събитието дава възможност на участващите да проведат неофициални разговори по големи световни проблеми.

Тази година те ще обсъдят климатичните промени, Брекзит, Китай, Русия, бъдещето на капитализма и превръщането на социалните мрежи в оръжие.

Дискусиите ще се проведат според правилото на "Чатъм хаус", което означава, че участниците могат да използват всякаква информация, която получат по време на срещата, но не могат да разкриват източника.

Това ще е втора среща на групата в Швейцария. През 2011 г. тя се проведе в курортния град Сен Мориц.

Тази година срещата ще се състои от четвъртък до неделя в Монтрьо.

Мистериозният клуб е наименуван на хотел "Билдерберг" в Холандия, където се провежда първата среща през 1954 г. На нея участват 100-те най-влиятелни хора от Европа и Северна Америка, които обсъждат най-важните проблеми пред света.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини