"Забранена планета" открита в гореща Нептунова пустиня

Когато се приближите до ярка звезда, различавате регион, в който планети със средна големина – като нашия леден Нептун, са рядкост. Известни като Горещи нептунови пустини, тези пръстени от силна радиация и горещина се срещат из цялата вселена – но се оказва, че не са чак толкова негостоприемни, колкото се предполагаше.

Астрономи открили гореща газова екзопланета, орбитираща твърде близо до звездата си.

Наречена “забранената планета” NGTS-4b е първата екзопланета със средна големина, откривана някога в нептунова пустиня. Дори при 1000 градуса по Целзий, крехката и атмосфера все още не се е изпарила.

Три пъти по-голяма от Земята и с орбита подобна на нашата, забранената планета обикаля около звездата си за по-малко от 1.3 дни, с транзитна дълбочина с 30% по-малка от всичко откривано до момента. Благодарение на дълбочината астрономите изчисляват размера на екзопланетата.

Подобни тесни орбити затрудняват откриването на екзопланетите. Обикновено астрономите търсят спад в осветеността на отдалечена звезда, защото когато планетата орбитира около нея, блокира част от светлината.

При търсене от земята, учените успяват да уловят затъмнение от около 1% и повече, но с помощта на телескопа the Next Generation Transit Survey, който бил използван през 272 последователни нощи, астрономите доловили най-слабото затъмнение до момента: транзитна дълбочина от едва 0.13%.

Откритието накарало астрономите да се запитат дали нептуновите пустини не са по-населени, отколкото сме предполагали. Сега учените претърсват пустинята, опитвайки се разберат как тези оазиси успяват да оцелеят.

Горещите юпитери и Супер земите, които орбитират много близо до звездите си, обикновено се характиризират с липсващ горен слой на атмосферата.

Дори за Топлите нептуни, които обикновено се намират в периферията на пустинята, се предполага че са били Горещи нептуни, преди да изгубят твърде много водород.

Забранената планета руши всички тези правила. С 4/5 от радиуса на Нептун и с 1 200 градуса по Целзий по-висока температура, този странен извънземен свят някак е успял да запази газовата си обвивка. Астрономите все още не знаят защо, но вече имат няколко идеи.

Възможно е NGTS-4b да е оцелял в Нептуновата пустиня заради необичайно високата маса на ядрото си, а може да е мигрирал до сегашната си орбита след период на засилена звездна активност.

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини