CNBC: Турция има две седмици да реши за С-400

След малко повече от две седмици Турция трябва окончателно да вземе решение по въпроса за закупуването на американски изтребители - бомбардировачи F-35, вместо руските противовъздушни ракетни системи С-400. В противен случай Вашингтон заплашва Анкара с най-негативните последици, съобщи във вторник американският телевизионен канал CNBC, позовавайки се на източници от Държавния департамент.

Вашингтон настоява Анкара да отмени покупката на системи за противовъздушна отбрана до края на първата седмица на юни. Такова предложение на САЩ е окончателно, няма да има други отлагания.

Според един от източниците на CNBC, страните-участнички в НАТО трябва да снабдяват с оборудване, което е комбинирано със системите на алианса, руските С-400 не отговарят на тези стандарти. Източникът подчерта, че Анкара ще се сблъска с негативни и реални последици, ако приключи процедурата за купуване на руското ПВО.

Ултиматумът от Белия дом идва на фона на визитата в Турция на председателя на горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията- Валентина Матвиенко.

Първите съобщения за преговорите на Руската федерация и Турция относно доставката на С-400 се появиха през ноември 2016 г. Фактът на сключване на договора беше потвърден от руската страна на 12 септември 2017 г. Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза, че разполагането на С-400 ще започне през октомври 2019 година.

Това все още не е станало. Цената за сделката е $ 2,5 млрд. Турция е първата държава-членка на НАТО, която би получила такава ПВО система от Русия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини