Обезщетенията за катастрофата край Своге отиват на съд

Скандал с обезщетенията за загиналите при катастрофата край Своге. По 10 лева обезщетение, вместо полагащата се по закон сума в размер на 50 000 лева, получиха три от семействата на загиналите. Сигналът дойде от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Застрахователното дружество обаче отрича. Близките изпратиха отворено писмо до премиера.

"Ако се стигне до дело и съдът се произнесе, ще платим. За миналата година сме изплатили 86 млн. лева обезщетения", обяви Стоян Проданов - изпълнителен директор на "Булинс". 

"Тези 10 лв. бяха последното нещо, което сме очаквали от една застрахователна компания. В крайна сметка, фактите говорят, че превозвачът по време на събитието е имал валидна застраховка", заяви пред Нова тв Пламен Златанов, който е един от загубилите близък в катастрофата.

"Ние сме представили всички валидни документи при предявяване на претенции към компанията. След близо вече 9 месеца има становище на Комисията по надзор. Становището е ясно - има решение от 18 април, което казва в срок от 5 дни да се изплати сумата по обезщетението", посочи още той.

"Г-н Проданов каза вчера доста силни думи по отношение на нас - че ние сме фалшификатори, и мошеници и сме извивали ръцете на "Булинс". Удостоверение за наследници и акт за смърт - това бяха документите, които изискаха. След това те поискаха още документи, които те ще си съберат по служебен път. Обидени сме много по отношение на това, че те ни изкараха, че ние фалшифицираме документи", коментира Радка Манолова, която също е загубила близък в катастрофата.

"По никакъв начин ние не сме се произнесли с обезщетение. Ние сме отказали такова, поради липсата на доказателства за извършен обществен превоз. Той може да бъде редовна линия или случаен превоз. Няма доказателства нито за едното, нито за другото", коментира Стоян Проданов - изпълнителен директор на "Булинс".

По думите ум случайният превоз изисква да има пътен лист, фактура, договор, да има списък, който е попълнен от превозвача. "Нищо от това не е представено. На база на това ние смятаме, че договорът за злополука на пътниците в обществения транспорт не покрива такъв риск, тъй като това пътуване няма характер на случаен превоз", каза още Проданов. Той добави, че ако документите се предоставят, компанията ще плати. "Ако се стигне до дело и съдът се произнесе, ще платим. За миналата година сме изплатили 86 млн. лева обезщетения", добави той.     

"Това, което ни е представено, дава основание да постановим отказ. Когато има годни доказателства, ние сме готови да предоставим обезщетения", посочи още той.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини