24 °C

Откриха още от мистериозните "делви на мъртвите" в Лаос

Непознати за много пътешественици из Югоизточна Азия, “делвите на мъртвите” в Лаос представляват 2 000-годишна мистерия, която така и никой не е успял да разреши.

Разпръснати на площ от хиляди квадратни километра в платото Xieng Khouang, познато повече като “равнината на делвите”, празните мегалитни структури от Желязната епоха наброяват хиляди, като някои достигат височина от близо 3 метра.

Никой не знае със сигурност как са се появили и защо. Местни легенди твърдят, че някога били използвани като бокали от пияни гиганти. Други смятат, че в тях са били поставяни телата на мъртвите като част от местни погребални ритуали. Водещата теория сред археолозите е, че делвите всъщност за гробници на древна цивилизация.

През 2016 разхождайки се внимателно около части от неизбухнали бомби от Виетнам, в един от най-опасните арехеологически обекти по света, учени от Австралийския национален университет открили, няколко ями с човешки кости, датиращи от преди 2 500 години.

Днес същите археолози продължават да търсят обяснение за делвите. Едва наскоро учените откриха стотици нови каменни урни на място, посещавано единствено от ливци на тигри.

Наред с огромните делви, на приблизителна възраст 1 000 години, екипът открил и типични за желязната епоха артефакти, включително декоративна керамика, стъклени мъниста, железни сечива, дискове носени в ушите и вретена.

Около делвите били забелязана колекция от красиво гравирани дискове, за които се предполага че са погребални маркери, макар да е странно, че били зарити с украсената страна надолу.

Били открити и много миниатюрни делви, които изглеждали досущ като големите, но били изработени от глина.

Като се има предвид, че най-близката кариера се намира на няколко километра разстояние, а всичките 137 обекта тежат няколко тона, вероятно е съществувал някакъв начин за пренасянето им. Учените все още не знаят защо е бил избран точно този отдалечен район, особено след като липсват доказателства, някой някога да е живял там.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини