Кирилометодиевци отбелязаха 9 май

На 9 май в сърцата на хората се обединяват две знаменателни събития от историята на нашия континент – Денят на Европа и Денят на победата – победата над фашизма.

Учениците от ОУ „ Св.Св.Кирил и Методий” гр. Кърджали изнесоха празничен концерт, с който отбелязаха двойния празник.Те бяха облечени с подходящи носии и държаха в ръцете си български  и руски знаменца, както и знаменца на държавите членки на Европейския съюз.Децата от 2 „б”клас,с класен ръководител г-жа Шелер, изпълниха две забавни песни на немски език.Учениците от 4„б” клас,подготвени от г-жа Ил.Стоянова, рецитираха и пяха и танцуваха на английски език за приятелството.А учениците на г-жа Т.Хорсикян от 3„а”клас рецитираха стихове за победата и мира на руски език.Учениците,изучаващируски езикв прогимназията, под ръководството на г-жа М.Щерева, изпълниха емблематичнатаза Деня на победата песен „Катюша”. Концертът завърши с популярната детска песен за мира „Пусть всегда будетсолнце”.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и на мира.

Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди и Одата на радостта.

Но Европа не би била такава, каквато е днес, без 9 май 1945 година. На този ден след победния ход на Съветската армия и Съюзническите сили Нацистка Германия капитулира. Слага се край на Втората световна война. Завършва едно от най-чудовищните кръвопролития в човешката история, продължило повече от 5 години и отнело живота на над 60 милиона души по света, като 20 милиона от тях са руснаци.

Безпримерен е героизмът на руския народ!

Днес хората в Русия и в Обединена Европа празнуват победата на мира, на единството и на благоденствието.

Нури Хабилова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини