Енергия от нощното небе? Защо не

Съществува ярък контраст между смразяващите температури в космоса и сравнително меката атмосфера на Земята, а този контраст би могъл да се използва за генериране на електричество, твърдят учени, разчитайки на помощта на оптоелектронната физика, използвана в слънчевите панели.

Очевидната разлика със слънчевата енергия е, че тук системата ще работи през нощта.

Слънчевите панели са на практика широкомащабни фотодиоди - устройства изработени от полупроводим материал, който превръща фотоните от слънцето в електричество, възбуждайки електрони в материали, като силиция.

В новопроведения експеримент, фотодиодите работят “наобратно”: когато фотони под формата на инфрачервено лъчение – познато още като топлинна радиация – напускат системата, се генерира малко количество енергия.

По този начин експерименталната система се възползва от така наречения отрицателен осветяващ ефект – когато радиация под формата на светлина се отделя от Земята и преминава обратно в космоса. Учените използвали инфрачервен полупроводник насочен към небето, за да превърнат потока в електрически ток.

Изследователите участвали в последващ проект: соларен панел, който може да улавя слънчева светлина, докато в същото време позволява на излишната топлина, под формата на инфрачервена радиация, да се освободи в космоса.

Новият метод произвежда измеримо количество енергия, което обаче все още не е достатъчно да захрани електропреносната мрежа.

Учените успели да произведат 64 нановата на квадратен метър енергия – нищожно количество, но по-важното е че успели да докажат жизнеспособността на концепцията. На теория, правилните материали и условия биха могли да произведат милион пъти повече енергия: 4 вата на квадратен метър.

Като се има предвид, че днешните слънчени панели генерират до 100-200 вата на квадратен метър, изоставането е очевидно. И все пак методът може да е полезен, за да поддържа работата на някои устройства и машини, които не се нуждаят от много ток, през нощта.

Същата идея би могла да се приложи и за улавяне на енергия от топлината, отделяна от различни машини.

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини