Кърджали и Маниса се побратимиха

Кметовете на община Кърджали инж. Хасан Азис и Голяма община Маниса, РТурцияДженгиз Ергюн подписаха Договор за побратимяване на общините Маниса и Кърджали.

Това стана по време на провеждащия се за 479-ти път международен фестивал на месирмаджуну в Маниса.

 На официалната церемония  в залата на изложбена галерия „Фатих“ присъстваха валията на Маниса Ахмед Дениз, делегации от 11 държави, гости на фестивала.В кърджалийската делегация бяха председателят на ОбС Раиф Мустафа, председателите на групите съветни в ОбС на ДПС- МухарремМухаррем, на ГЕРБ-Огнян Иванов, общински съветници, кметове на населени места.

След полагането на подписите под документа двамата кметове изразиха надежда, че сътрудничеството ще бъде в полза на хората  и от двете общини и че съществуващите връзки между двата града ще се разширят и задълбочат. Те увериха, че ще продължат да полагат усилия за затвърждаване и доразвиване на създадените добри взаимоотношения.

С подписването на договора за побратимяване бе договорено  реализиране на общи проекти с цел сътрудничество в областта на опазване на околната среда, културно-историческото наследство, обучението на служители, в областта на икономиката, младежките дейности, спорта, социалните услуги и в други дейности от компетенциите на местната администрация. Двамата кметове изразиха готовност да осъществят тези намерения, за да се укрепят  приятелските взаимоотношения между хоратаот двете общини.


Кметът на Кърджали инж.Хасан Азис подчерта в изказването си на церемонията, че
Кърджали и Маниса са свързани емоционално и човешки, защото в турската община живеят стотици изселници от Кърджалийско.Кметът на Голяма община Маниса Дженгиз Ергюн изрази надежда, че се поставя начало на едно активно сътрудничество.

В края на церемонията двамата си размениха подаръци и си направиха обща снимка с  делегациите от всички държави.

Град Маниса  има 400 хил. жители, а на територията на Голяма община Маниса живее 1,5 млн. население.

Градът разполага с голяма индустриална зона, която осигурява заетост на хиляди работници от района.Кърджалийската делегация се срещна с един от нашите изселници, развиващи успешен бизнес  с производство на асансьори.Посети фабриката за асансьори“Онур“ , собственост на изселника от  кърджалийското с.Кьосево Али Онур.

Във фабриката му в Маниса работят над 100 души, направил е и инвестиции в чужбина,реализира продукцията  в цял свят. Произведени в  „Онур асансьор“ съоръжения са монтирани в резиденциите на турския президент Реджеп ТайипЕрдоганв Анкара и на  германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, стана ясно по време на срещата.

По време на престоя си в Манисакметът инж.Хасан Азис се срещна и със самодейци от читалище „Родопски фар“, групите „Букет“ и „Достлар“ от Кърджали, които участват в програмата на фестивала в Маниса.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини