Откриха нов вид черен трюфел в България

Откриха нов вид черен трюфел в България, съобщава NOVA. Откритието са направили любителят миколог Моника Славова и колегата ѝ от БАН - Борис Асьов. Освен в нашата страна непознатият досега вид трюфели се среша и в Гърция.

Подземната гъба е изпратена на Славова и Асьов за изследване от събирачи на трюфели. Три години отнемат на учените, докато морфологичните анализи и молекукярните изследвания докажат, че трюфелът е от нов и непознат до този момент на света вид.

„Новият трюфел буквално от латински означава „красивоспоров трюфел”. Има уникална орнаментация. По принцип спорите на трюфелите са или с бодли или с мрежа. Този има гребени, което го прави уникален”, поясни Моника Славова.

„В България се събират трюфели едва от 10-15 години. Това е причината да има малко познания за видовото разнообразие. До 2008 г. бяха съобщени само 4 вида трюфели. Последните няколко години екип от миколози от БАН съобщиха още 7 вида трюфели и 32 вида подземни гъби”, добави Славова.

В България най-често срещани са черният летен и белият трюфел. Заради високата им цена от безотговорното събиране страдат българските гори. „Въоръжени с мотики и с други инструменти разкопават цялата гора, нарушавайки кореновата система на дърветата”, подчерта микологът.

Ето защо миколозите настояват да се приеме закон, какъвто има в Италия и Франция, който да опазва това природно богатство.

„Трябва да се защити българският трюфел, защото се събира извън сезона на узряване. Необходимо е да се задължават трюфаджиите да закопават дупките, след като са намерили, за да може да се възстанови мястото, за да може да плододава. Ако не се направи този закон, скоро няма да имаме трюфели и то в близките няколко години”, предупреди Славова.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини