Самолет падна край Оризаре. Пилотът загина, но спаси зрителите

Държавата трябва да затегне мерките за издаване на разрешително за пилотиране, както и за получаване на сертификат за летателна годност. Това обяви в "Bulgaria ON AIR" авиоекспертът Марин Петров. Той коментира катастрофата от събота, когато двама души загинаха с малък самолет край село Оризари при демонстрация на дронове.

Самолетът бе самоделен, копие на известния модел "Зодиак". Внезапно обаче крилото му се откъсна, а 45-годишният пилот и 18-годишният му спътник загинаха на място.

Петров заяви, че злополучната машина е сглобена от любители. Самолетът е бил създаден и изпитан от производителя, но фактът, че не е сглобен от сертифицирани техници, може да е бил причината за инцидента в Оризари.

"Това е любителски построен самолет, но не е самоделен. Той е създаден и изпитан от производителя, а купувачът само го сглобява. След сглобяването машинната минава редица наземни и летателни изпитания пред експерти, които да му дадат летателна годност. Трябва да бъдат сменени условията за издаването на такъв сертификат. Мерките към самолетите до 600 килограма трябва да бъдат по-строги. Възможно е да е имало износени части. Това не е първият случай с инцидент с този тип самолет в света. Мисля, че е общо девети. В няколко от тях му се късат крилата в полет", разкри авиоекспертът.

Според Петров до инцидента може да се е стигнало заради появилите се трептения и износени части на крилото.

"Този самолет е за забавление и не може да бъде използван за търговска дейност. Възможно е да са възникнали трептения, които са довели до разрушаване на крилото. Няма изискване за сглобяване от квалифициран персонал. Това е пропуск в нашето законодателство. Инцидентите зачестиха, тъй като нарасна броят на леката авиация. Трябва изискванията към голямата авиация да бъдат приложени и към леката. Сертифицирани експерти трябва да сглобяват самолетите и да ги обслужват", каза Петров пред Bulgaria ON AIR.

Авиоекспертът Ангел Борисов смята, че пилотите нямат техническа грамотност да поддържат сглобените от тях самолети

Късмет е, че откъснатото крило на разбилия се малък самолет на стадиона в пловдивското село Оризари не е ударило някого на терена. Най-вероятно пилотът е успял, доколкото е възможно, да насочи машината към реката. Така авиоекспертът Ангел Борисов коментира по bTV инцидента.

"Не сме имали такъв подобен случай на откъсване на крило без видима причина. Евентуално при много голямо натоварване биха се получили подобни деформации. Този самолет е летял седем години без забележки", обясни Борисов.

"Болното място на малките самолети е поддръжката. Пилотите трябва да се занимават с това, но на тях не им достига техническа грамотност и затова стават подобни инциденти", каза още авиоекспертът.

По думите му самолетът е минал преглед преди четири месеца, но явно не е направена рентгеноскопия.

"Не е възможно, при положение че тогава всичко е било нормално, сега крилото да се откъсне", на мнение е Ангел Борисов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини