21 °C

Петте важни неща в доклада на Мълър

На пет неща трябва да се обърне внимание в редактирания документ с откритията в доклада на специалния прокурор на САЩ Робърт Мълър, пише "Гардиън".

Днес правосъдното министерство на САЩ се очаква да публикува редактирана версия на дългоочаквания доклад на Мълър за руската намеса на изборите и кампанията на президента Доналд Тръмп. Главният прокурор Уилям Бар ще даде пресконференция в сградата на ведомството в 09,30 часа местно време (16,30 часа българско време).

По-рано Бар обяви, че докладът на Мълър е от две части: първата е посветена на опитите на Русия за намеса в американския политически живот, вярва се, че включва преглед на руските контакти с предизборната кампания на Тръмп и една част, която е посветена на ключовия въпрос дали има доказателства за възпрепятстване на правосъдието от страна на държавния глава.

Докладът е от близо 400 страници и официално е озаглавен "Доклад от разследването на руска намеса на президентските избори 2016".

Възпрепятстване на правосъдието

В доклада на Мълър се изброяват действията на президента, които могат да граничат с възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп, става ясно от писмото на Бар до Конгреса, в което главният прокурор обобщава вижданията си за откритията на Мълър. Днес ще се разбере каква част от този каталог ще бъде публично огласена.

Мълър реши Бар да преценели дали да бъдат повдигнати обвинения срещу Тръмп. Главният прокурор все още не е решил. Но изглежда, че специалният прокурор е събрал съществени доказателства за потенциално възпрепятстване на правосъдието от президента. В писмото Бар цитира част от доклада: "Докато този доклад не заключава, че президентът е извършил престъпление, също не го оправдава".

Контакти с Русия

Според Бар докладът на Мълър оправдава кампанията на Тръмп относно обвиненията, че е била в конспирация с Русия. В писмото Бар цитира специалния прокурор: "Разследването не установи членове от кампанията на Тръмп да са заговорничили или да са се координирали с руското правителство в действията им за намеса на изборите".

Но има сигнали, че докладът съдържа нова информация за контактите между представители от кампанията на Тръмп и руски агенти. Източник, приближен до екипа на Мълър, разкри пред NBC, че докладът "обрисува картина на кампания, чиито членове са били манипулирани от опитни руски разузнавачи".

Редакциите

Мълър предаде доклада си преди месец, на 22 март. Оттогава Бар и колегите му в правосъдното министерство го подготвят за публикуване и предаване на Конгреса.

Големият въпрос е колко голяма ще е редакцията. Бар е разглеждан като лоялист на Тръмп с ниско мнение за разследването на Мълър. Главният прокурор вероятно ще бъде притиснат да обясни защо някои материали от доклада не са разкрити пред обществото. Демократите в Камарата на представителите се заканиха, че ще поискат пълния доклад.

Бар описа пред Конгреса четири категории от материала, които възнамерява да редактира: първо, информацията за голямото жури, включително показанията на свидетели; второ, класифицираната информация; трето, информацията, свързана с продължаващо разследване; четвърто, така наречената уронваща информация за хора, които са разпитвани и разследвани, но не са обвинени.

Последната категория може да включва информация за Тръмп.

Резюмета

В доклада екипът на Мълър включи множество параграфи с обобщения с цел бързото им публикуване след предаването на доклада на Бар. Съобщава се, че някои членове на екипа на Мълър са останали недоволни от решението на главния прокурор да не ги публикува.

Дали ще видим тези обобщения? Дали ще бъдат сериозно редактирани, пита "Гардиън".

Задкулисието

На базата на медийна информация и официални обвинения обществото знае някои задкулисни игри като част от кампанията на Тръмп и действията на Москва.

Но докладът на Мълър, който включва недостъпен за журналистите материал, такива като подслушвани комуникации и иззети доказателства, може да разкрие някои неизвестни епизоди и какво наистина се е случило по време на кампанията на Тръмп и в началото на управлението му.

Британският вестник пише, че може да се разбере какво се е случило на срещата в "Тръмп тауър" през юни 2016 г. и дали Тръмп е пренебрегнал разговорите, както той твърди. Може да се появи нова информация около уволнението на бившия директор на ФБР Джеймс Коми. Също така за контактите на кампанията на Тръмп с "Уикилийкс".

Докладът може да съдържа нова уронваща информация относно действията и поведението на роднини на Тръмп, включително Доналд Тръмп-младши и Джаред Къшнър, които са обвинявани, че са използвали предизборната кампания, за да обогатят компаниите си и че са използвали неуместни контакти, ако не незаконни, с чужди агенти.

Докладът на Мълър също може да хвърли светлина дали Тръмп е казал на бившия си адвокат Майкъл Коен да излъже пред Конгреса, както Коен твърди, или дали Тръмп се е опитал най-малко два пъти да уволни специалния прокурор.

Но ключови части от доклада на Мълър могат да останат редактирани за момента.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

 • 1
  No
  nokom
  0 0
  14:15, 20 апр 2019
  Нещастно племе, недорасло за, та се налага трижи да му я редактират? Бравос !

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини