18 °C

Искате да сте щастливи? Усмихнете се!

Идеята, че можем да предизвикаме у себе си емоции, като ги изразяваме с лице, е стара и многократно приемана и отхвърляна.

Проучване на екипи от Университета в Тенеси и Тексаския университет върху 138 изследвания на ефекта, който лицевите изражения оказват върху настроението ни, показва, че те имат малко, но непренебрежимо значение при някои обстоятелства, съобщават Science alert. 

"Хората обикновено смятат, че можем да се почувстваме малко по-щастливи, ако просто се усмихнем или да станем сериозни, ако се смръщим," обяснява социалния психолог Никълъс Коулс (Nicholas Coles) от Университета в Тенеси. "Но психолозите спорят по този въпрос в продължение на повече от 100 години."

Дори и Чарлс Дарвин е имал мнение по въпроса. "Свободното изразяване на външните белези на емоцията, я прави по-интензивна," заявява натуралистът в по-малко известната си книга "Изразяването на емоциите при човека и животните".

Тази "хипотеза на емоционалното зареждане", както става известна, е постоянно дискутирана от появата си. Редица експерименти проверяват дали правенето на мимика, за да се постигне емоция ще сработи, или просто емоцията извиква физическа реакция. 

Един от най-известните експерименти се състои в това доброволци да оценяват забавни анимации, докато държат молив по дължина между зъбите си, което кара устните им да се разтеглят в особена усмивка. Резултатите показват, че дори тази разпъната гримаса е достатъчна, за да накара хората да се почувстват в добро настроение и да се смеят.

Почти тридесет години по-късно, през 1988 нов експеримент предизвиква полемика, когато същите изследователи повтарят изследването с повече от 1 800 участници в 17 лаборатории и не откриват нищо. 

"Не можем да се основем на резултатите на само едно проучване," смята Коулс. "Психолозите проверяват тази идея от началото на 70-те години, затова искахме да видим всички доказателства.

Такива психологически експерименти трябва да са много детайлни и имат всякакви променливи, които могат да опорочат резултата. Има и разлики между хипотезите, както и много несъгласия с ефектите им. 

Затова Коулс и колегите му, Джеф Ларсен (Jeff Larsen) и психологът Хедър Ленч (Heather Lench) от Тексаския Университет, провеждат статистически метаанализ публикуван в Psychological Bulletin, за да изучат в детайли разнообразието от методи и да изключат възможни систематични грешки. 

Ефектът не е огромен. Но го има и той показва, че можем да се почувстваме малко по-добре ако се смеем или да изпитаме отвращение, ако се намръщим. От друга страна, "изиграването" на емоции на страх или изненада, не повлияват особено на състоянието. 

Те откриват също и че тези ефекти са различни при някои наситени стимули, като например анимации сравнени с изречения. Да се усмихваш насила, гледайки комикс за Гарфилд няма да го направи по-забавен, без значение колко голяма е усмивката. 

Причинно-следствената връзка между настроението ни и реакциите на тялото ни без съмнение е много сложна и е необходима още сериозна работа, за да се разгадае. 

"Все още има много да учим за ефектите от мимиките върху емоциите, но този метаанализ ни постави една крачка по-близо до това да разберем как функционират емоциите," споделя Коулс.

Учените обаче подчертават ясно, че за тя това не значи, че само с усмивки може да се преодолеят сериозни психологически състояния като депресия например.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
18 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
18 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
18 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
18 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
18 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
18 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
18 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
18 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
18 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
18 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
18 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
18 окт 2019
Последни новини