Доброволци спасяват бебета и подменят кувьози... с капачки!

    Вероятно сте чули, че разни хора събират капачки? И знаете ли, че сега на 13.04. - събота - ще има големи акции за събиране на капачки в София и Пловдив? А знаете ли защо?

    Едно от всеки десет деца се ражда недоносено, а когато едно бебе се роди преждевременно, то има нужда да прекара известно време в медицински уред, наречен кувьоз, за да се адаптира и развие нормално.

    А всяко трето дете, което е било в кувьоз, развива увреждане на зрението. От една страна заради самата недоносеност, и от друга - заради застарялата техника, тъй като за съжаление повечето кувьози в малките общински болници са стари, амортизирани или направо неработещи

    Преди по-малко от година и половина - двама ентусиасти, Лазар Радков и Мартина Йорданова, започват до работят по нестандартно решение на този проблем - започват да събират и рециклират пластмасови капачки, а с парите закупуват и даряват кувьози на малките общински болници.

    Само за първата година на кампанията си успяват да съберат и рециклират почти 70 000 килограма пластмаса и със събраните от рециклирането и дарения средства да закупят и дарят шест кувьоза съответно в:

    - Червен бряг
    - Чирпан
    - Ботевград
    - Нова Загора
    - Троян
    - Кнежа

    В процеса успяват да увлекат стотици хиляди хора не само да събират капачки да даряват, но и да събират и изхвърлят боклука си разделно и да потребяват пластмасата по-разумно (т.е. да я редуцират).

    Междувременно успяват да съберат средства и да осигурят още пет кувьоза. Първите два от тях ще бъдат дарени в Харманли и Берковица.

    В момента доброволците проучват къде са най-нужни останалите три, а на 13.04.2019 г. - от 9:00 до 15:00 ч. те организират голямо събиране на капачки в София пред Националния стадион и в Пловдив пред МЕТРО 1.

    Според изчисленията на доброволците със сегашните темпове на събиране на капачки и парични дарения, до есента, когато ще бъде следващата им кампания, ще са успели да закупят и дарят още шест кувьоза, което ще означава 17 подменени кувьоза за по-малко от две години от началото на кампанията.

    Нека разгледаме и колко всъщност е голям проблемът с кувьозите в малките населени места. Организаторите споделят с нас, че преди дарените от кампанията нови кувьози:

    - Старият кувьоз в Ботевград е бил от 1985-та и не му работело нищо освен нагрвевателя
    - Старият кувьоз в Троян бил от 1989-та и в подобно състояние
    - Кувьозът в Нова загора бил от 1981-ва и също почти нищо не му работело
    - А тези в Чирпан и Кнежа са били съответно от 1976-та и 1981-ва и изобщо не работели

    На въпроса къде е държавата в случая, Лазар и Мартина предпочитат да отговорят:

    "Щом никоя администрация до този момента не е решила този проблем, значи никой няма желание да го реши. В подобна ситуация нещата опират до нас гражданите - да се организираме и да помогнем на болниците в най-голяма нужда! И вече го правим. И дори май ни се получва."

    "Ето, събота дарихме кувьоза в Кнежа, понеделник вече при тях се е родило недоносено бебенца в 34-та гестационна седмица, тежащо едва 1500 г и кувьозът веднага го приютил и му е помогнал", споделя Лазар крайно развълнуван.

    "Една от основните ни цели е да стимулираме хората да доброволстват и да правят нещо по активно по множеството проблеми, които ни заобикалят", допълва Мартина.

    Каузата също така е 100% доброволна и прозрачна, движи се 100% от доброволци и 100% от средствата отиват за закупуване и даряване на кувьози.

    Мартина и Лазар се надяват да мотивират повече хора да доброволстват и да работят активно, за да направим България едно малко по-добро място за живот.

    И ви канят да подкрепите каузата им като харесате страницата им във Facebook и да се присъедините заедно с приятели на 13.04.2019 г. (събота) към Голямото събиране на капачки пред Националния Стадион в София и пред МЕТРО 1 в Пловдив.

    Източник: offnews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ев
      ЕВРОАТЛАНТИК
      2 0
      18:01, 11 апр 2019
      Поредната простотия За тия кувьози си има държава тя е длъжна да ги осигурии когато и свършат парите чак тогава да каже --ДАРЯѝВАЙТЕ Сега се получава така едни крадът даржавата и в същото време викат ДАРЯВАЙТЕ Ееееее много станахте нагли господа държавници
    Последни новини