За сега само общините Кърджали и Крумовград са напръскали водоемите срещу ларвите на комарите

Не е все още късно, но още през март беше хубаво общините да напръскат водоемите срещу ларвите на комарите. Това коментира д-р Виктор Кирчев, директор на Регионалната здравна инспекция. Досега общините уведомяват РЗИ  дали са пръскали или не, но няма външен контрол. 

Д-р Виктор Кирчев: Ние сме пуснали указания и предписания към всички общини как да започне самия сезон на ликвидиране на комарите. За сега единствено имаме потвърждение от кмета на Кърджали и на Крумовград, че са извършили първично първоначална обработка на площи, най-вече на водни площи, защото сега в началото трябва да се хванат във форма която е ларвна форма, яйца, които са във водоемите. Но от другите общини все още нямаме никакви писма, които да потвърждават, че е извършена такъв вид дезинфекция. 

Най-важно е мерките да се взимат преди проблемите, тоест - сега, за да няма комари във водоемите. Това каза в интервю за БНТ Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му тази година най-опасна се очертава западнонилската треска, която се пренася от комарите в България. 

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини