Вълци нападат стадата в Боровица

Вълци и чакали нападат стадата в района на ардинското село Боровица. Преди десетина дни и само за една нощ хищниците са сдавили 15 овце на един стопанин. И това не е единственият случай. Глутницата вилнее около селата Рибарци, Сухово и Боровица. В района се говори, че вълците и чакалите са дошли от развъдници в Гърция. Страхуваме се да оставяме животните сами, непрекъснато сме с тях, разказа за Радио Кърджали Мюмюн Бекир от Рибарци. 

Повече от 50 животни - овце, агнета и телета, са удушени от глутницата за период от около половин година, разказа и кметицата на село Боровица Айсел Мехмед. В безизходица сме. Популацията им е голяма. Имам информация за 12 вълка, преди два дни хора са видели шест от тях до самото село, разказа Айсел Мехмед. Животновъдството е единственият поминък на хората тук и всяко загубено животно е удар върху стопанина му. Удушените наведнъж 15 овце са от стадото на един животновъд. За съжаление той не може да получи обезщетение за загубените животни, тъй като, оказва се, те не са загинали при бедствие, каквото е изискването на закона. Но за нас нападението от вълци също е бедствие, категорична е Айсел Мехмед. Не можем да вземем никакви мерки срещу тях. лошото е, че влизат все по-близо до хората. Притеснявам се да не започнат да нападат и хора, които събират дърва, пасат животни. Има такава опасност, защото последните нападнати животни са вътре в селото, хищниците не ги е страх, каза още кметицата на Боровица.

Тя е разговаряла с председателя на ловната дружинка в Боровица. Информацията оттам е, че имат издадени най-много индивидуални бележки за отстрел на хищници - 67. Отстреляни са четири вълка, три чакала и 32 лисици. Това обаче не е достатъчно, за да се реши проблемът. Единственият начин е хайка за вълци, смята Айсел Мехмед. Тя апелира към Горското стопанство, Районното управление и другите институции да съдействат на Ловно-рибарското сдружение да организират хайка.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини