Наградата Тюринг получават "кръстниците на изкуствения интелект"

Наградата Тюринг за 2018 година, известна и като "Нобеловата награда по информатика", бе връчена на тримата специалисти, положили основите на днешния бум в сферата на изкуствения интелект.

Йошуа Бенджио, Джефри Хинтън и Ян Лекун, които медиите често наричат "кръстниците на изкуствения интелект", получиха $1 милион за своята работа по развитието на дълбокото машинно обучение. Премията е осигурена от Google. Именно методите, разработени от тримата учени през 1990-2000 години дадоха възможност за осъществяването на огромен пробив в компютърното зрение и разпознаване на речта. Техните разработки се използват днес в съвременните технологии на изкуствения интелект – от роботизираните автомобили до автоматизираната медицинска диагностика.

И тримата учени днес заемат видни места в изследователската екосистема на изкуствения интелект и активно се занимават както с научна дейност, така и с развитието на реални проекти. Джефри Хинтън разделя времето си между Google и Университета в Торонто. Йошуа Бенджио е професор в Университета в Монреал и основател на компанията Element AI, специализирана в изкуствения интелект. Ян Лекун е водещият специалист по изкуствен интелект на Facebook и едновременно с това е професор в Университета на Ню Йорк.

Със своите научни работи специалистите доказаха, че невронните мрежи могат да покажат отлични резултати в области като разпознаване на символи и глас. През 2012 година екип специалисти, оглавявани от Джефри Хинтън, създаде еталонния ИИ тест ImageNet.

Източник: kaldata.com

Коментари в сайта

Последни новини