4 °C

Запознайте се с жената, която не усеща болка

Лекари идентифицираха нова мутация у жена, която почти не усеща болка или стрес.

Джо Камерът е носител на мутация в първоначално непознат ген, за който учените смятат, че играе роля в обработката на болковите сигнали, настроените и паметта. Откритието събужда надежди за ново лечение на хронична болка, засягаща милиони хора по света.

В живота си Камерън преживяла счупване на крайници, порязвания, изгаряния и раждания, както и няколко хирургични интервенции, без нуждата от болкоуспокояващи или упойка.

Но не само неспособността и да изпитва болка, прави Камерън уникална - тя никога не изпада в паника. Когато микробус блъснал колата и преди две години и я преобърнал в канавката, тя излязла спокойно от нея и отишла да утеши треперещия млад водач на вана. Забелязала натъртванията си по-късно. На тестовете за стрес и депресия резултатът и обикновено е нула.

Уникалната и особеност проличала едва когато Камерън била подложена на рентгеново изследване заради крака. Години наред бедрото и я предавало и тя заповала да се поклаща на една страна при ходене. Личният и лекар и болниците отказвали да и обърнат внимание, защото не изпитвала болка. Най-накрая и направили рентгеново изследване и изображенията разкрили силно изразена деформация на ставата.

Ставата била сменена, а тя била на едва два парацетамола ден след операцията. Докато все още била в болницата, лекарите забелязали, че палците и са деформирани от остеоартрит. Насрочили нова операция - процедура описана като “мъчителна” от един хирург. Камерън обаче не чувствала почти никаква болка след интервенцията.

В крайна сметка учените решили да изследван ДНК-то и за да разберат какво точно я прави толкова уникална. Открили 2 мутации, които в комбинация потискат болката и стреса, като в същото време насърчават радостта, разсеяността и заздравяването на раните.

Първата мутация е широко разпространена при хората. Тя намалява активността на гена FAAH. Този ген произвежда ензим, разграждащ анандамида – химикал в тялото – ключов за усета за болка, настроението и паметта. Анандамидът функционира по начин подобен на активните вещества в канабиса. Ако не бъде разграден, той проявява обезболяващия си ефект.

Втората мутация била липсваща част от ДНК, което първо озадачило учените. По-нататъшни анализи разкрили, че липсва част от първоначално непознат ген, който учените нарекли FAAH-OUT. Изследователите смятат, че този нов ген контролира гена FAAH. Деактивирането му чрез мутация, като при Кемерън, заглушава FAAH. Резултатът е, че в системата се натрупва анандамид. При Камерън стойностите на анандамида били два пъти по-високи от тези при останалите хора.

Когато лекарите обяснили мутациите на Камерън, много неща от миналото и най-накрая и се изяснили. Например, когато на 8-годишна възраст си счупила ръката и в продължение на дни не казала на никого, а костта започнала да зараства под неправилен ъгъл. Когато ядяла чили и усещала само приятно гъделичкане, и как множеството и порязвания и изгаряния заздравявали толкова бързо.

Майката на Камерън изпитва болка като обикновените хора, дъщеря и също. Но синът и е носител на втората по-важна мутация и има притъпен усет за болка. Той никога не взема болкоуспокояващи и често поглъща горещи напитки и храни. Възможно е Камерън да е наследила мутацията от баща си.

Учените се надяват, че ако разберат как работи новооткрития ген, ще успеят да разработат генни терапии за лечение на болка.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
05 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
05 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
05 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
05 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
05 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
05 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
05 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
05 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
05 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
05 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
05 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
05 дек 2019
Последни новини