12 °C

Виртуална реалност: Да виждаш света с очите на дългопет

  Живееш в дъждовните гори на Югоизточна Азия, ти си 10-сантиметров примат с огромни очи, които са с приблизително същия размер колкото мозъка ти и изглеждаш малко като Гизмо от филма "Гремлините". Ти си дългопет - нощно животно с гигантски очи, които ти осигуряват изключителна зрителна чувствителност и ти дават предимство като хищник.

  Нов софтуер за виртуална реалност - Tarsier Goggles, разработен в Dartmouth College, симулира зрението на дълопет и илюстрира адаптивното предимство на големите очи на това животно. Както виртуалнатата реалност, така и констатациите на екипа, публикувани наскоро в Evolution: Education and Outreach, са достъпни безплатно онлайн.

  Tarsier Goggles е разработена от Самюел Гочман, докато той е бил студент в Дартмут и Натаниел Дж. Домини, професор по антропология в Дартмут, който изучава еволюцията на сензорните системи на приматите, в сътрудничество с Лаборатория за приложно обучение и иновации Дартмут (DALI), където студентите проектират и изграждат технологии.

  Самюел Гочмал се обърнал към лабораторията DALI с проблем - как би могъл да промени човешкото възприятие за нашия свят, така че да преживее уникалните адаптации зрението на дългопета. Чрез итеративен процес екипът на DALI изследвал различни решения. Гочман и екипът решили, че виртуалната реалност ще бъде най-добра, тъй като е не само потапяща, но може да се използва и като средство за преподаване в класната стая.

  Софтуерът с отворен достъп Tarsier Goggles включва три виртуални учебни среди - "Matrix", "Labyrinth" и "Bornean Rainforest", които симулират зрението на дългопета - толкова различно от човешкото по отношение на остротата, цветното зрение и яркостта. Борнейските дългопети имат протанопия - червено-зелена цветна слепота.

  Във виртуалната тропическа гора на Борней, потребителите могат да се придвижват, да скачат и да се държат за дърветата в "тъмно пространство, подобно на лабиринт, което е практически непрозрачно за зрението на човека", както е описано от авторите.

  "Повечето ученици от девети и десети клас в САЩ учат за оптиката и естествения подбор, но двете теми обикновено се третират изолирано", казва Домини, който е един от съавторите. "Дългопетът е ефективен начин да се обединят двете понятия. Трябва да разберете оптичните принципи, за да разберете защо естественият подбор би благоприятствал такива огромни очи в такъв малък хищник."

  "Осъзнах, че изучаването на естествения подбор на повечето студенти е ограничено до диаграми, слайдшоу и модели", казва Гочман, който е водещ автор на изследването. "Виртуалната реалност предлага потапящо преживяван, в което разбираме някои от характеристиките на зрението на дългопета, които са резултат от неговото приспособяване. Tarsier Goggles е научно-образователен инструмент, който ангажира учениците с практически научни концепции във физиката, науката за възприемането и биологията". - добавя той.

  Tarsier Goggles изграден в Unity3D (платформа за създаване на игри) със SteamVR за HTC VivePro и е програмиран на C #. Използван е Virtual Reality Toolkit за създаване на функционалности като телепортация. За много от визуалните ефекти е използван вграденият в Unity стек за постпроцесиране, а реалността е изградена в Maya.

  Tarsier Goggles илюстрира как виртуалната реалност може да бъде приложена за научно образование, като предоставя на учениците забавен, интерактивен начин за изследване на сложни концепции.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
  14.10.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
  14.10.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
  14.10.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
  14.10.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
  14.10.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
  14.10.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
  14.10.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
  14.10.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
  14.10.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
  14.10.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  14.10.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
  14.10.2019
  Последни новини