Ердоган иска да превърне "Света София" в Истанбул в джамия

Турският президент Реджеп Ердоган иска да превърне прочутата църква "Света София" в Истанбул отново в джамия. Бившата християнска базилика сега е музей. 

Статутът на “Света София” може да бъде променен на джамия след местните избори на 31 март. Така храмът ще може да се посещава безплатно, уточни в тв интервю Ердоган. Цената за вход сега е 10 долара. 

Той даде пример с намиращата се в съседство т. нар. „Синя джамия“, където всички влизат безплатно.

Само преди седмица Ердоган определи призивите за отваряне на „Св. София“ за ислямски молитви като „игра, в която той няма да влезе.“, припомня БНР. Повод за това стана кампания в социалните мрежи след нападението в Крайстчърч в Нова Зеландия. На 16 март пред музея се събраха няколкостотин членове на различни ислямски организации, които протестираха срещу манифеста на атентатора от Нова Зеландия. На призива за отваряне на „Св. София“ за богослужение, Ердоган призова вярващите първо да напълнят съседната джамия „Султан Ахмед“ и допълни, че съвсем скоро е била открита джамията в Чамлъджа – най-голямата в Турция – която е няколко пъти по-голяма от „Св. София“.

Храмът „Света София“ е построен по заповед на византийския император Юстиниан и в продължения на столетия е бил седалище на Вселенския патриарх и най-голямата черква в света. След завладяването на Константинопол от османците през 1453 г. храмът е превърнат в джамия, а от 1935 г. е музей, включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    Тоз от запада брат
    2 0
    21:55, 25 мар 2019
    А какъв бил неговият коментар,ако всички джамий в Европа бъдат престроени на черкви?
Последни новини