15 °C

Познават ли животните бабите и дядовците си?

Бабите и дядовците са почитани в много човешки общества. Но тези грижи за отглеждане на внуците изглеждат като изключително човешки черти. 

Дали тези класически поведенчески модели на баби и дядовци наистина са ограничени до Homo sapiens?

Има ли животни, които познават бабите и дядовците си като хората?

За повечето видове на Земята отговорът е недвусмислен.

"Обикновено бабите и дядовците вече ги няма", когато се ражда животното, разказва Мирка Лахденпере (Mirkka Lahdenperä), биолог от Университета в Турку, Финландия.

Дори и животът на внуците да се припокрива с този на неговите баби и дядовци, повечето видове се разпръскват, за да избегнат конкуренцията за ресурси, така че шансовете да се натъкнат на баба или дядо са слаби.

Но има няколко забележителни изключения, главно сред бозайниците, които живеят в сплотени социални групи.

В книгата си "Социалното поведение на по-възрастните животни" (Johns Hopkins University Press, 2009), канадският зоолог Ан Иннис Даг (Anne Innis Dagg) описва стада от маймуни лангур в Индия, в които по-възрастните женски се смесват със своите дъщери и внуци. 

Бабите лангури имат определена функция: те агресивно защитават децата на групата срещу атаките от хора, кучета и съперничещи маймуни. Някои женски лангури дори полагат специални грижи за собствените си внуци и се намесват, когато играят твърде грубо с други млади.

Много видове китове също плуват в семейни стада, които включват и баби, и внуци. Според Даг в стадата кашалоти старите женски помагат в грижите за младите, докато майките им се гмуркат за храна.

Бабите косатки често водят своите стада и могат да живеят десетилетия след като са престанали да се размножават. (Най-старата известна косатка, наричана "Грани” (Бабчето) почина през 2016 г. на повече от 100 г. В статия от 2015 г. в списание Current Biology учените предполагат, че тези стари косатки помагат на потомците си да оцелеят в трудни времена, защото помнят добрите места, където може да се намери храна.

Стадото на слоновете също е матриархално. Малките обикновено се раждат в групи, водени от техните баби, които могат да живеят до около 80 години. Женските в стадото създават близки отношения помежду си, разказва Лахденпера и си помагат в отглеждането на потомството.

В едно проучване от 2016 г. в списание Scientific Reports Лахденпера се опита да определи дават ли бабите слоници някакво еволюционно предимство. Тя анализира данните от популация полудиви азиатски слонове, работещи за дървообработващата промишленост в Мианмар. Някои възрастни женски все още живеят в групи с майките си, но има и такива, които се преместват в други райони.

Лахденпера установи, че слончетата на младите майки е осем пъти по-вероятно да оцелеят, ако техните баби живеят близо до тях, отколкото ако не е така. Когато майките на слончетата са по-възрастни и по-опитни в отглеждането на бебета, този благотворен „бабин ефект“ изчезва, дори ако техните баби са все още наоколо, открива биологът.

Не е съвсем ясно как бабите слоници помагат на неопитните си дъщери, коментира Лахденпера за LiveScience.

Има непотвърдени свидетелства за случаи, в които кърмят своите внуци, но Лахденпера смята, че по-вероятното предимство е мъдростта, която бабата слоница е натрупала по време на дългия си живот. Например, ако слонче се затъне в кална яма, баба му може да му помогне по-успешно, отколкото майка му, защото е виждала подобни ситуации

Всъщност, най-много доказателства за ползите от бабите идват от бозайниците. Но през 2010 г. изследователи съобщават в Current Biology, че в колонии от листни въшки от вида Quadrartus yoshinomiyai по-възрастните женски защитават роднините си, след като са престанали да се размножават. И проучване от 2007 г. в списание Evolution установи, че по-възрастните женски птици от вида Acrocephalus sechellensis, сейшелски шаварчета понякога помагат на своите потомци да отглеждат пилетата си.

А какво да кажем за дядовците? Изследвания през последните десетилетия показват, че един жив дядо може да подобри психичното здраве на детето и други показатели за щастие, отбелязва Лахденпера. Но няма доказателства за това в животинското царство, казва тя.

Мъжките животни рядко се социализират със собственото си потомство, да не говорим за по-далечни потомци.

"Самците обикновено се фокусират върху производството на [повече] от собственото си поколение и не се грижат толкова много",  коментира Лахденпера.

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
21 ное 2019
Последни новини