Парламентът на Великобритания отложи Брекзит

Парламентът на Великобритания гласува за отлагане на Брекзит, съобщават британски медии.

413 депутати гласуваха в подкрепа на предложението на правителството, а 202 законодатели гласуваха "против" - мнозинство от 211 гласа.

В такъв случай Великобритания вероятно няма да напусне ЕС на 29 март. Депутатите предоставиха мандат на правителството на министър-председателя Тереза Мей за отлагане на Брекзит. 

Мей ще поиска от ЕС да отложи процеса по Член 50 от Лисабонския договор до 30 юни 2019 г.

Сега е необходимо единодушието на 27-те страни членки на ЕС. Вчера главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди Лондон по време на дебат в Европейския парламент, че ЕС няма да отложи Брекзит, ако британското правителство не посочи основателна причина за отлагане напускането на Общността.

Предложението на правителството гласи, че ако парламентът прокара резолюция за одобряване на договореното споразумение с ЕС и рамката за бъдещите отношения до 20 март 2019 г., кабинетът ще поиска от Общността отлагане на Брекзит до 30 юни 2019 г. с цел приемане на необходимото законодателство за напускане. Ако Камарата на общините не одобри споразумението за напускане и работната рамка до 20 март, много е вероятно на срещата на Европейския съвет на 21 март евролидерите да поискат ясна причина за всяко отлагане и че всяко отлагане след 30 юни 2019 г. ще изисква от Великобритания да участва на изборите за Европейски парламент през май 2019 г.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини