След зимния рекорд по Ком-Емине Божидар Антонов планира скоростна околосветска обиколка с колело

На 27 февруари планинският бегач Божидар Антонов завърши скоростното преминаване на 600-километровия маршрут Ком-Емине*. Това беше най-бързото преминаване досега в зимни условия на най-известния туристически маршрут в България - малко над 9 денонощия по билото на Балкана. След голямото предизвикателство Божидар, наричан от приятелите си Божката, се отдаде на заслужена почивка при семейството си в Кърджали. Той сподели, че първите дни все още е бил в режим на кратки дремки и едва след четвъртия-петия ден е успял да се отпусне и да спи нормално.

Изминавал е разстоянието от връх Ком до нос Емине вече 8 пъти, все с цел постижение. През 2015 г. и 2018 г. постави рекорд за лятно преминаване, а през есента на 2018 г., след като спечели супертежкия ултрамаратон Пирин Ултра (160 км), се насочи към скоростно зимно преминаване по Ком-Емине, без ски. И успя - отне му 9 дни, 4 часа и 51 минути. Време, в което бяга, гази в сняг до кръста, мина през снежна буря и почти не спа - при температури, достигащи минус 20 градуса и ветрове със скорост до 140 км/ч.

Почти през цялото време беше във връзка с двама свои приятели (но имаше и моменти, предимно нощем, когато беше извън покритие) - Мая Петрова и Страхил Гешев, като Мая (също планински бегач с много голям опит в състезанията) публикуваше постоянно информация и снимки във Фейсбук, където хиляди хора следяха какво се случва с Божидар. По маршрута се включваха още техни приятели - някои с вкусни постни гозби, други - с бягане до Божката, за да поддържат духа и темпото му (т.нар. пейсъри).  

Божидар разказа, че за безсънните нощи се е настроил предварително психически - противник е на това да се “тренира” подобна издръжливост, защото сънят е ключов фактор за добро здраве, а и неговите синове - бебета-близнаци, му помагат да свиква с безсънието, така или иначе.

Най-опасният участък е бил от х. Ехо до Козя стена, където той отчита като грешка това, че не е носел със себе си алпийски котки, и доста се е пързалял. Най-трудно пък му е било през седмия ден, когато се наложи да гази в сняг до кръста, а на места и до гърдите.

Божидар е свикнал да бяга в планината, а при зимни условия това е почти невъзможно - трябва да изминеш същото разстояние, но за много повече време. Това изисква психическа стабилност и голяма мотивация - разказва Мая, а Божидар споделя, че мотивацията не е проблем, когато правиш нещо, което обичаш.

Работи като треньор по общофизическа подготовка (завършил е НСА) и като каскадьор на свободна практика, но в момента се е отдал на бащинството. Тренира постоянно, но без някаква структурирана методика, а, както казва, “на усещане” и се готви за следващите предизвикателства - иска да премине лятно време Ком-Емине за под 4 дни, а през 2020 г. - да обиколи сам, на колело света, с начална и крайна точка Кърджали.

Мечтае да стъпи на някой от осемхилядните върхове на планетата, за да усети въздуха горе - иска да го направи сам, без чужда помощ и без допълнителен кислород, но си дава сметка, че има много "стъпала", които трябва да изкачи дотам.

Иска да покаже на любителите на спорта, че могат да тренират без допълнителни средства. Самият той от вече 7 години се храни само с растителна храна и не взема добавки. Казва, че си поставя си нови и нови предизвикателства, защото това го държи жив.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини