В. Симеонов: Сделката за опрощаването на дълговете е между Борисов и Доган. Преглед на печата

Арабаджиеви. 

"Сега":

В Испания е задържан и домакинът на Арабаджиеви

Георги Семерджиев е задържан от испанските власти при полицейска операция и проверка в Барселона. Това каза пред репортери говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде "Фокус". Тя припомни, че в дома на Семерджиев в Испания бяха открити издирваните повече от 5 месеца семейство Арабаджиеви. "Софийската районна прокуратура извърши спешни действия по разследването и вчера издаде европейска заповед за арест на Георги Семерджиев. Днес сутринта испанските власти са установили Семерджиев в Барселона, лицето е задържано и в момента е в арест", каза Арнаудова. По думите й Софийската районна прокуратура е започнала разследване за това, че Георги Семерджиев е помогнал на семейство Арабаджиеви да осуетят издирването им по европейска заповед на арест, като им е предоставил жилището си.

Испанският съд не насрочи дело за екстрадицията на задържаните Ветко и Маринела Арабаджиеви, въпреки че 72-часовият срок в ареста вече изтече. Нито една институция в България все още не знае къде е задържаното семейство. По неофициални информация дъщеря им Александра е била в Барселона и им е осигурила адвокат, предаде специалният пратеник на bTV.

Мерки. 

"24 часа":

И България ограничи полетите на "Боинг 737 Макс" във въздушното си пространство

Ограничават се полетите на самолети "Боинг 737 Макс" във въздушното пространство на България, съобщиха официално от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В 21.00 часа българско време Европейската агенция по безопасност на полетите (EASA) издаде директива по безопасност, касаеща самолетите "Боинг 737 8/9 MAX". Във връзка с нея, ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" издаде необходимите указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и излитащите и кацащите на българските летища, с изключение на полетите за пребазиране или ремонт. Също така ще бъде гарантирано обслужване и безопасно кацане на самолетите от същия тип в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация, пише в съобщението на Министерството на транспорта.

По-рано тази вечер самолет от този тип, изпълняващ полет от Хургада до Амстердам кацна безаварийно на летище София, се казва още в съобщението.

Разследване. 

"24 часа":

Кмет на АБВ, съпруг на Мисис Баба, разследван за злоупотреба с власт

Кметът на Стрелча Стойно Чачов е разследван за злоупотреба с власт, съобщиха от прокуратурата в четвъртък.

Сигнала за престъплението подал в сряда уволнен от него общински служител. Той твърдял, че кметът принуждавал подчинените си да подписват молби за напускане без дата, за да може да ги отстрани, когато иска. Това се случило още през 2016 г., когато спечелил изборите. На следващия ден сутринта прокурори и икономически полицаи влязоха в кметството, за да търсят доказателства за това.

"Става дума за 17 заявления за напускане. Това са служители на социалния патронаж, счетоводител, 2-ма от администрацията, която управлява общинските имоти, деловодител. Всички са разпитани и потвърждават за молбите за напускане, които са подписвали при назначаването", съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Протест.

"Сега":

50 служители от Спешна помощ в Русе подадоха оставки

50 служители от Спешна помощ в Русе подадоха оставки, съобщава БГНЕС. Медицински персонал и шофьори настояват за по-добро заплащане и условия на труд. Освен това искат директорът на центъра, изпълняващ длъжността - д-р Недка Дикова да остане. Предизвестията за напускане изтичат след по-малко от месец. Работещите в Спешна помощ не могат да се ангажират с прогноза какво ще се случи след това.

Много е тежко положението за медиците от Ветово, които обслужват близо 22 хиляди души с една линейка. Ако екипът напусне, 12 населени места остават без Спешна помощ.

След протеста миналата седмица, все още никой не е дал отговори на въпросите на медиците. Затова те искат среща с представител на здравното министерство.

Както и на протеста, работещите в Спешна помощ отново изразиха подкрепа за д-р Недка Дикова, която е изпълняващ длъжността директор на центъра. Затова медици и шофьори настояват тя да остане начело, вместо спечелилата конкурса за длъжността доктор Иванка Маринова.

Майчинство. 

"Монитор":

България с най-ниска средна възраст за раждане

 България води класацията по ранни раждания, тъй като средната възраст при раждане на първо дете е 26,1 години, сочат данните на Евростат за раждаемостта в ЕС през 2017 г.. Веднага след нас се нарежда Румъния с 26,5 години, а след това са Латвия, Словакия, Полша, Литва и Естония.

Средната възраст при майките в Италия обаче е 31 години, следвана от Испания, Люксембург, Гърция и Ирландия. Средната възраст на жените родили през 2017 г. е 29 години.

В България и Румъния около 14% от младите майки са в тийнейджърска възраст.

За разлика от тях, най-високият процент раждания на първото дете на жени на възраст 40 и повече години са регистрирани в Испания и Италия - малко над 7%.

Едно от десет раждания във Финландия е на майка, която вече има поне три деца.

Дългове. 

"Сега":

В. Симеонов: Сделката за опрощаването на дълговете е между Борисов и Доган

"Опрощаването на дълговете е порочна практика, при която се насърчава нарушител на закона да не плаща данъци, като те му се опрощават. Мантрата за националната сигурност и тези шаблонни заклинания да няма етническо напрежение, всъщност водят до едно решение, което най-вероятно ще мине и на второ четене." това обяви пред БНТ Валери Симеонов, депутат от ПГ на Обединени патриоти и председател на НФСБ.

По думите му "когато има някаква непочтена сделка или действие, то се прикрива или под маската на секретност или националната сигурност". Симеонов допълни, че "в случая става въпрос за един некоректен длъжник, който продължително време не си плаща данъците. Сделката е между Борисов и Доган. Това решение не е съгласувано с Обединените патриоти, което е елементарна коалиционна етика. Това решение е с натиск отгоре и с него държавата се отказва от взимания, които вече е постигнала със съдебни дела".

Според него за заплати на имамите се получават по два милиона лева годишно от Турция.

"Основната част от тези осем милиона дългове са натрупани от загубени дела по отношение на претенциите на Главното мюфтийство за вакъфските имоти, които са трайно, изконно, собственост на държавата, за които има споразумение между България и Турция, с което турската държава се отказва от тях. Само от тези дела Главното мюфтийство дължи над пет милиона лева - държавата трябва да получи тези пари. Главният мюфтия е лице, което е осъждано, той не може да бъде източник на достоверна информация", обяви още депутатът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини