Алеко Дянков: Работата на преводача е самотно занимание

Вече трета поредна година известният преводач Алеко Дянков е част от журито на конкурса за превод от английски на български език за средношколци от Кърджали.  Състезанието се организира от Дружество „Приятели на САЩ“ и Посолоството на САЩ по време на Месеца на Америка. Председателят на журито Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия„Фулбрайт“, не успя да присъства на тазгодишната церемония по награждаването, която се състоя на 28 февруари. Най- добрите млади преводачи бяха наградени от заместник-посланика на САЩ Джъстин Фридман. 

Припомняме, че при десетокласниците първо място зае Ивелина Филипова от СУ„П.Р.Славейков“ с преподавател Марин Моллов, при 11  клас най-добре се представи Михаела Атанасова от Езикова гимназия „Христо Ботев“ с учител Антония Борисова, а Ана Хаджиева също от езиковата бе най-убедителна при учениците от 12 клас за гордост на своя учител Динко Георгиев.

Алеко Дянков: Децата се представиха отлично, въпреки че предложените текстове бяха трудни. За журито беше много трудно да избере само по един победител от всеки клас, но такъв е регламентът на конкурса. Много съм доволен и смятам инициативата за провеждане на този конкурс на Дружество „Приятели на САЩ“ за прекрасна.

-  Това, което бих препоръчал на младите хора, е да четат, да обогатяват себе си, да научават какво става по света.

-  Започнах да превеждам през 1989 година. Човек си седи сам вкъщи пред компютъра, затова казвам, че работата на преводача е самотно занимание. От друга страна, професията е много удовлетворяваща, когато преведеш един текст така, че да си кажеш: „Аз пресъздадох автора.“

-  Учил съм история и идеята ми беше да стана журналист. Така се стекоха нещата, че в журналистическата ми работа се налагаше да превеждам. Първоначално,  в БНР, от български на немски език, после - от немски на български.

-  Баща ми, Кръстан Дянков, не ме е карал да превеждам, да се занимавам с неговата професия, защото той е недостижим в тази област, но, докато беше жив, много ми е помагал.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини