Принцовете и принцеси-Йордания

Изображение 1 от 4

    В края на миналия и началото на настоящия век плеяда от технократични принцове и принцеси смениха или се готвеха да сменят военновременните династични крале и некороновани републикански лидери в редица страни на Азия, Африка , Европа и Америка. Променливият успех на този феномензатвърди или разклати следвоенната стабилност в отделни страни и региони и промени характера и съдбите на цели държави и народи. Да припомним свързаните с това факти и обстоятелства.

    Йордания

    Бившият английски протекторат съществува като суверенна конституционна монархия от 25 май 1946 г. Владетелят й упражнява цялата изпълнителна власт, а законодателната споделя с парламент. Официалното название на кралството е „хашемидско“, понеже страната се управлява от династия на Хашемидите, водещи началото си от племето БануХашем на пророка Мохамед. 

    През 1953 г. покойният крал Хюсеин, поемавластта едва 17-годишен и управлява страната в трудни времена на войни с Израел, палестинско въстание и вътрешни размирици. След неговата смърт през 1999 г. властта преминава в ръцете на АбдуллаII - син от втория му брак в англичанката АнтоанетГардинър.

    За да тушира вътрешнополитическата опозиция в страната роденият през 1962 г. крал АбдуллаIIсе жени за палестинка и продължава прозападната политика на баща си. Под негово управлениеиЙордания се радва на икономическа и вътрешнополитическа стабилност.Йордания е втората арабска страна, наред с Египет, която поддържа дипломатически отношения с Израел.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини