Тодор Тагарев: България не трябва да балансира между Русия и НАТО

България не трябва да балансира между Русия и НАТО. Това заяви пред БНР бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев в кабинета на Марин Райков.

Повод за изказването му са визитите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на руския премиер Дмитрий Медведев в страната.

Ние сме съюзник в НАТО, ние разчитаме на НАТО, за да гарантираме своята сигурност. Имаме някакъв интерес все още от руски енергийни източници, но ...ние търсим до момента алтернативи на тези доставки на енергийни източници от Русия, каза Тагарев.

По думите му е възможно от страна на генералния секретар на НАТО да има напомняне, че сигурността е комплексен въпрос.

"За да гарантираме например енергийната си сигурност, ние трябва да търсим алтернативни източници на доставка, а не да задълбочаваме зависимостта си от Русия", допълни Тагарев.

Той коментира и посланията на президента Румен Радев от словашкия град Кошице за промяна на декларацията, призоваваща за засилване на военното присъствие на САЩ и Канада в страните от източния фланг на НАТО от Балтика до Черно море.

В Кошице бе срещата на Б9 - международния форум, който обединява девет държави - България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. В този формат членките на Б9 координират свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди да се състои среща на върха на Алианса.

"НАТО е военно-политически съюз с отговорности да защитава сигурността и да гарантира отбраната на всички страни-членки, но към днешния ден тази защи става не само с военни средства. Влиянието, което някои външни на Съюза страни се опитват да оказват, идва от много посоки.

И чрез енергетика, чрез пропаганда, чрез политическо влияние, медийно влияние, дезинформационни кампании и т.н. И когато НАТО търси решение на тези проблеми, трябва да го търси комплексно", каза Тагарев.

Според него президентът Радев в изявлението си не споделя тази част, че ние трябва заедно да търсим решение на проблемите например на енергийната сигурност. И някак си идеята, че трябва да не отдаваме на чужди интереси, отиде натам, че трябва да изпълняваме руските проекти, което стои много странно на фона на цялата идея НАТО да гарантира сигурността си и страните от източния фланг във формата Б-9.

"Определено имаме основание да се притесняваме за ситуацията в Черно море", коментира още той.

Преди всичко притесненията са за Украйна, която е наш важен партньор, макар да не е съюзник. Русия наруши споразумение и международни споразумения - и двустранни - с Украйна за ползването на Керченския пролив и Азовско море.

Станахме свидетели на пленяване на 24 украйнски моряци, които още се съдят по руски, не по международни правила, не по правила за военни на Женевските конвенции, а по руски правила като криминален случай.Това международната общност не може да го приеме, каза бившият военен министър.

Сега отговорът не е лесен и не е военен на този тип действия, но НАТО като присъствие в Черно море и особено ние, Румъния и Турция имаме интерес да противодействаме на това нарастване на напрежението, каза Тодор Тагарев.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ко
    Коледар
    3 -4
    18:24, 1 мар 2019
    Тагарев ясно е че си на натовска ясла ама толкова черногледство не бива бе хашлак Кой от нато ще те защити бе ако Ердоган тръгне за Българрия НИКОЙ Докато умниците от нато се наумуват Ердоган може да стигне до Брюксел
    • Ко
      Коледарче
      1 0
      21:44, 1 мар 2019
      По-спокойно,Коледарю!Годината не е 1393.Ердоган си има прекалено много проблеми,и надали мисли да тръгва за Брюксел!
  • 2
    Коледарче ти не си в час Ти знаеш ли че Ердоган има 700 000 армия въоръжена с най модерно оръжие и диццсциплинирана Турците са обсаждали на два пъти Виена и сега ако се наложи наистина ще стигнат до Брюксел стига да поискат
    • А
      а
      0 0
      12:47, 3 мар 2019
      Турците могат да стигнат до Виена и Брюксел само като гастърбайтери.
  • 3
    Хр
    храбрият войник ШВЕЙК
    0 0
    21:09, 2 мар 2019
    Тоя тарикат Тагарката наистина не е добре
Последни новини