12 °C

Медицински сестри протестираха в центъра на Кърджали

Протест на медицински специалисти от Кърджали и Момчилград с искания за по-достойни условия за труд и адекватно възнаграждение се състоя днес на обяд на площад „Освобождение” в Кърджали. Издигнати бяха лозунги „Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се грижи за вас !!!”, Развяха бели балони и надписи „Да не допускаме  медицинските специалисти да отлетят като тези балони !!!”

Протестът е на националeн, организиран в социалната мрежа, изцяло инициативата е на медицинските сестри. Искаме без търговски сдружения в здравеопазването, еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от месторабота и особеност на болница – две минимални работни заплати, допълнителни възнаграждения и техния размер, регламентирани правила в зависимост от натоварването,   връщане на медицински стандарти – почасово заплащане на нощния труд, допълнително заплащания за работа  в спешни отделения и ОАИЛ, клас прослужено време – 1,2 процента на година, КТД на национално ниво задължителен за във всички структури на здравеопазването, възможност за регламентиране на сестринска практика, промяна в категорията на труд, каза Семра Хасан, медицински специалист в „Дом и дете” в Кърджали.

Години наред чакаме, достатъчно сме толерантни, но търпението ни се изчерпа, обидно е за професията, което ние упражняваме. Нашата професия е много хуманна и много отговорна. Трудът ни трябва да бъде оценен достойно, добави още тя.

Двадесет години трудов стаж. Основната заплата е повишена на 610 лева. Какво има чисто за получаване – 658 лева. 14 лева за 56 часа нощен труд. Как с тези пари да се грижим за семействата си, заяви Севда Чаушева, медицинска сестра в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали. Тя показа фиша пред колеги и представители на медии.

Ще отстояваме позицията си докрай,  единни заедно напред, чуха се призиви на протеста.

На площад „Освобождение” бе и Росица Генчева, председател на Регионалната организация на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Тя беше встрани и не участва в протеста. Не съм против протестите. Никой не ме е питал. Правят го чрез страниците на чрез Фейсбук. Така не се организира протест, каза пред журналисти Росица Генчева. Тя показа  Позиция на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи от 24 януари 2019 г. до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и други институции относно необходимостта да се актуализират работните заплати на професионалистите по здравни грижи в България като се намерят нужните механизми и финансов ресурс.

НЖ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
14 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
14 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
14 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
14 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
14 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
14 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
14 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
14 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
14 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
14 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
14 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
14 дек 2019
Последни новини