Борисов: Търсим диалог с Русия, но трябва да сме силни и с превес на НАТО

Търсим диалог с Русия, но трябва да сме силни и с превес на НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов след разговорите си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

След разговорите на четири очи имаше и разширена среща между двете делегации, на която са били обсъдени сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността на Западните Балкани и региона.

Поканата до г-н Столтенберг бе отправена много преди да знаем, че ще идва руският премиер Дмитрий Медведев и не сме говорили за енергийни проекти и НАТО. Така Борисов задочно отговори на президента Румен Радев, който ден по-рано обвърза посещението на руския премиер, енергийните проекти и НАТО.

Винаги съм бил против засилване на военното присъствие в Черно море извън ученията, които трябва да са все по-големи, заяви още Борисов.

Ден по-рано в Кошице деветима източноевропейски президенти, сред които и Радев, призоваха за повече американски войски по източния фланг, включително и в Черно море. С военни кораби ще изгоним туристите си, заяви Борисов.

България е високо ценен съюзник на НАТО, тя играе важна стратегическа роля в Черно море, в Косово и в Афганистан, каза пред журналисти в Министерски съвет генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си премиера Борисов.

Вие заявихте, че сте готови да отчитате всички разходи за отбраната , защото така се получава пълна картина какво се инвестира в тази област, посочи генералният секретар на НАТО.

Премиерът Борисов даде детайлна справка за участието на нашите военни в ученията на НАТО през последните години, както и за ученията на Алианса на наша територия.

Имахме една критика и тя е, че в разходите за отбрана не сме включили пенсиите за военнослужещите, каза Борисов. Премиерът  изрази тревога от възможността за ескалация в надпреварата във въоръжаването между НАТО и Русия.

Следващата среща на Йенс Столтенберг е с президента Румен Радев.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    Ботуш Каишев
    2 0
    12:14, 1 мар 2019
    Борисов ЦЦецо Каркачански абе идете някъде на продължителна почивка белким се пооправи държавата без вашето присъствие Ще ви платим и пътните и престоя бе
Последни новини