13 °C

Мистериозен "еликсир на безсмъртието" открит в древна китайска гробница

Китайски изследователи откриха мистериозна течност в древен бронзов съд от преди хиляди години, за коята се оказа, че е известната отвара от китайските легенди.

Според археолози, странната жълтеникава течност, открита при разкопки в китайската провинция Хънан миналата година, е древният “еликсир на безсмъртието”, за който се смятало, че носи вечен живот.

За пръв път митична отвара на безсмъртието бива открита в Китай.

Бронзовият съд е намерен в гробница с площ 210 квадратни метра, от времето на династията Хан – от 202 година пр.н.е до 8 век след новата ера, в град Луоян.

Той е забелязан сред редица други древни артефакти, включително изрисувани глинени съдове и лампа с формата на гъска, да не споменаваме съхранените останки на обитателите на гробницата.

Но именно мистериозната течност – запазила се с бронзовия съд в продължение на 2 000 години, разпалила въображението на учените с аромата си на вино, което първоначално ги навело на мисълта, че се касае за алкохол.

Археолозите прехвърлили откритите 3.5 литра в мензура и установили, че са нужни по-нататъшни изследвания, които да отговорят на въпроса какъв е видът на алкохола. Екипът предполагал, че се касае за алкохолна напитка от ориз и сорго, каквато била откривана в района и преди.

Оказало се обаче, че течността не е вино. Резултатите доказали, че мистериозната напитка представлява комбинация от калиев нитрат и алунит.

В по-нови времена, калиевият нитрат бил влаган във всичко – от фойерверки до фертилизатори и сгъстяващи агенти – но комбинацията му с алунит, съвпада със съставките на “еликсира на живота”, документирани в древни даоистки текстове.

За еликсирите се смята, че даряват безсмъртие или изключително дълголетие в множество древни култури. В случая с древен Китай, те съдържали необичайни съставки, които обикновено не бихте консумирали, включително злато, нефрит, живак, арсен и много други отровни минерали.

Всъщност рискът, свързан с консумацията на тези магически отвари бил толкова сериозен, че цял клон от изследванията е посветен на отравянията с китайски алхимически еликсири. В зависимост от количеството погълнат калиев нитрат, изходът би могъл да е фатален.

Все още не знаем дали еликсирът на династията Хан действително е бил консумиран, или просто е поставен в гробницата като ритуален погребален предмет в чест на покойника.

Като се имат предвид съставките на тези напитки, пълното въздържание вероятно е била единствената тайна на дългия и щастлив живот.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
22 окт 2019
Последни новини