8 °C

Българи си бутат вилите в Гърция заради жестоки глоби

Българи си премахват сами вилите от районите на Миродато, Мандра и Авдира заради акция с поголовни крути глоби за незаконно строителство от гръцките власти от последните месеци на миналата година.

В трите крайморски селища, които са в района на Ксанти, има около 200 имоти на българи. Те са купили земеделска земя, върху която са поставили каравани и вили. Гръцките власти им налагат глоби от 15 до 150 000 евро, според големината на обекта и строителните материали, с които е направен. Заради крутите глоби част от нашенците си премахват вилите сами, защото по този начин глобата им е само около 500 евро. При новината за крутата санкция един смолянчанин дори я нарязал с резачката и си докарал дървения материал в Смолян. Собственици на обекти от Златоград и Смолян негодуват, че са били обект на проверки неведнъж ог гръцките власти досега, но не им констатирали нарушения, а сега изведнъж им се налагат крутите санкции. Част от тях обжалват глобите в съда в Ксанти.

"Това не е нещо избирателно към българите, налагат се и на гърци. Това е процес, който тече в последно време в Гърция, след пожара в Атина. Има много голямо увеличение на глобите, преди бяха 30% от 600 евро на кв. м, сега е 100% от 600 евро/кв. м. И всяка година след това плащаш 300 евро на кв. м глоба, за това че е продължава да ти седи на мястото незаконната къща, защото нямаш право на земеделската земя да сложиш и преместваем обект, само каравана или кемпер. Глобите надминават според обекта и 150 000 евро, защото ако имаш 100 кв. м. постройка плащаш по 60 000 евро глоба и всяка следваща година по 30 000 евро глоба. Или трябва да премахнеш постройката или да плащаш глобата", обясни бизнесменът от Златоград Величко Сидеров, който също има имоти в съседна Гърция.

Той заяви, че заедно с други собственици на такива обекти търсят съдействие чрез кметовете на общини в Смолянско от държавата ни за решаване на проблема с гръцките власти. 
"Запознат съм с проблемите на собствениците на имоти в района на Северна Гърция. Има промяна в гръцкото законодателство, които засягат тези обекти. Когато са строени условията са били други и не е имало проблем. Разговорял съм с кмета на Ксанти и проблема е поставен на ниво заместник министри. Редно е да се каже, че строителните власти не делят обектите на "български" и "гръцки" и критериите са еднакви. Обектите могат да останат в този вид само при промяна в гръцкото законодателство", заяви кметът на община Смолян Николай Мелемов. През 2011 г. е имало "амнистия" за такива имоти, които са узаконени чрез плащане на еднократна глоба. Сега ако властите в Гърция обявят нова такава към днешна дата вилите на българите може да останат.

Според нашенци, напрежението се провокира от местни политици, които всявали съмнения, че българите ползвали имотите и правата върху тях незаконно. Българите започват да си купуват имоти край морето след отварянето на пунктовете през границата при Златоград и Маказа. Хора от Смолян, Мадан, Златоград, Рудозем, Момчилград, Кирково, Пловдив купуват парцели от по 300-400 кв. м и върху тях слагат каравани и преместваеми бунгала.

Вложенията им варират от 15 до 50 000 евро в обектите. В тях много от тях започнаха през годините успешно да развиват туризъм, като отдават цяло лято стаи за български туристи. Това обаче не се харесва на гръцките хотелиери, защото им се подбиват цените. Гърците негодували, че нашенци не плащат техните разходи за данъци и осигуровки на държавата им, за разлика от тях, а ползват морето за собствен бизнес.

Нашенци обаче заявяват, че преди да започнат те да развиват туризъм тази част на Гърция е нямала курортен облик изобщо. И когато разработили реално района като курорти, започнали да им се налагат зловещите санкции, вместо с гърците да намерят общо решение.

www.marica.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ди
  Димо
  4 0
  10:55, 27 фев 2019
  Има закони в Гърция и те се спазват!! Тука дюните бетонираха и държавара нагло казва, че било законно!!

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
17 фев 2020

Случаен виц

Последни новини