Българи си бутат вилите в Гърция заради жестоки глоби

Българи си премахват сами вилите от районите на Миродато, Мандра и Авдира заради акция с поголовни крути глоби за незаконно строителство от гръцките власти от последните месеци на миналата година.

В трите крайморски селища, които са в района на Ксанти, има около 200 имоти на българи. Те са купили земеделска земя, върху която са поставили каравани и вили. Гръцките власти им налагат глоби от 15 до 150 000 евро, според големината на обекта и строителните материали, с които е направен. Заради крутите глоби част от нашенците си премахват вилите сами, защото по този начин глобата им е само около 500 евро. При новината за крутата санкция един смолянчанин дори я нарязал с резачката и си докарал дървения материал в Смолян. Собственици на обекти от Златоград и Смолян негодуват, че са били обект на проверки неведнъж ог гръцките власти досега, но не им констатирали нарушения, а сега изведнъж им се налагат крутите санкции. Част от тях обжалват глобите в съда в Ксанти.

"Това не е нещо избирателно към българите, налагат се и на гърци. Това е процес, който тече в последно време в Гърция, след пожара в Атина. Има много голямо увеличение на глобите, преди бяха 30% от 600 евро на кв. м, сега е 100% от 600 евро/кв. м. И всяка година след това плащаш 300 евро на кв. м глоба, за това че е продължава да ти седи на мястото незаконната къща, защото нямаш право на земеделската земя да сложиш и преместваем обект, само каравана или кемпер. Глобите надминават според обекта и 150 000 евро, защото ако имаш 100 кв. м. постройка плащаш по 60 000 евро глоба и всяка следваща година по 30 000 евро глоба. Или трябва да премахнеш постройката или да плащаш глобата", обясни бизнесменът от Златоград Величко Сидеров, който също има имоти в съседна Гърция.

Той заяви, че заедно с други собственици на такива обекти търсят съдействие чрез кметовете на общини в Смолянско от държавата ни за решаване на проблема с гръцките власти. 
"Запознат съм с проблемите на собствениците на имоти в района на Северна Гърция. Има промяна в гръцкото законодателство, които засягат тези обекти. Когато са строени условията са били други и не е имало проблем. Разговорял съм с кмета на Ксанти и проблема е поставен на ниво заместник министри. Редно е да се каже, че строителните власти не делят обектите на "български" и "гръцки" и критериите са еднакви. Обектите могат да останат в този вид само при промяна в гръцкото законодателство", заяви кметът на община Смолян Николай Мелемов. През 2011 г. е имало "амнистия" за такива имоти, които са узаконени чрез плащане на еднократна глоба. Сега ако властите в Гърция обявят нова такава към днешна дата вилите на българите може да останат.

Според нашенци, напрежението се провокира от местни политици, които всявали съмнения, че българите ползвали имотите и правата върху тях незаконно. Българите започват да си купуват имоти край морето след отварянето на пунктовете през границата при Златоград и Маказа. Хора от Смолян, Мадан, Златоград, Рудозем, Момчилград, Кирково, Пловдив купуват парцели от по 300-400 кв. м и върху тях слагат каравани и преместваеми бунгала.

Вложенията им варират от 15 до 50 000 евро в обектите. В тях много от тях започнаха през годините успешно да развиват туризъм, като отдават цяло лято стаи за български туристи. Това обаче не се харесва на гръцките хотелиери, защото им се подбиват цените. Гърците негодували, че нашенци не плащат техните разходи за данъци и осигуровки на държавата им, за разлика от тях, а ползват морето за собствен бизнес.

Нашенци обаче заявяват, че преди да започнат те да развиват туризъм тази част на Гърция е нямала курортен облик изобщо. И когато разработили реално района като курорти, започнали да им се налагат зловещите санкции, вместо с гърците да намерят общо решение.

www.marica.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ди
  Димо
  4 0
  10:55, 27 фев 2019
  Има закони в Гърция и те се спазват!! Тука дюните бетонираха и държавара нагло казва, че било законно!!

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
13 ное 2019
Последни новини