4 °C

Летище „Кърджали”-от гордостта на града до пълното унищожение

  Летище „Кърджали” е на път да изчезне безвъзвратно след като години наред тъне в бурени.На негово място държавата планира да изгради индустриална зона.Съпротивата е силна.Кметът на Община Кърджали Хасан Азис категорично отстоява позицията,че летището трябва да се съхрани.Той постави проблемът пред премиерът Бойко Борисов и министрите на икономиката Емил Караниколов и на транспорта Росен Желязков.Усилията му се подкрепят от президента на Авио-мото клуба в Кърджали Сабахаттин Гьокче.В последните години  на летището се провеждат авиационни мероприятия добили известност като „Криле над Кърджали”.Стотици кърджалийци имат възможност да летят с едномоторни самолети и мото-планери.От РВД разрешават разходките над Родопите да се извършват в радиус от 15 км.Над града вече летяха кметът Хасан Азис и областният управител Никола Чанев.Градоначалникът лично пилотира самолет.

    Идеята за откриване на летище в Кърджали възниква през 60-те години на миналия век.То става факт през август 1970 г. Носи названието Летищно-експлотационен център/ЛЕЦ/,като паралелно с него работи метеорологичен радиолокатор/МРЛ-2/.Самото летище е най-малкото в страната.Що се отнася до МРЛ-2/ той е един от трите в България.Покрива територия от средата на Бяло море до Дунав.Това си спомня един от ветераните,свързал живота си с летището Димитър Димитров от Кърджали.Той е от първите трима постъпили на работа в комплекса заедно с Васил Сгурев Шахънски-началник екип и авиодиспечер и Пейо Борисов Пеев-физик –метеоролог.Трима са служителите на ЛЕЦ .Освен тях в  МРЛ-2 работят 14 души.

    Подборът на кадрите бил драконовски.Самият Димитров е бил радиолюбител,като преди да го поканят в ЛЕЦ се е занимавал и професионално с радиостанция.Физикът Пейо Пеев пък еобучавал практически кадрите за МРЛ-2. Метеородиолокаторът със своите кадри е покривал периметър от 300 км и е бил включен в единната система за метеорологично оповестяване и прогнози на страната.

    При откриване на летището за радиовръзка е било предоставено оборудване от Гражданска защита.Състояло се от късовълнови радиостанции.То обаче се ползвало само при откриването.Това си спомня Димитър Димитров.Той ходил до летище „Враждебна” за да вземе техника за ЛЕЦ-Кърджали.

     Димитров поддържал връзка с всички 13-ет летища в страната,от които се извършвали граждански полети.Сред тях имало както граждански,така и военни летища.Давана е информация ежечасно,както за полетите ,така  и прогнози за метеорологичната обстановка.

     Първоначално от ЛЕЦ-Кърджали излитали и кацали малки съветски самолети Ан 2 и Ан 14 „Пчолка”/”Пчеличка”/.Те извършвали визуални полети без ползването на радари.

    На самолетите,летящи до Кърджали са трупали летателни часове пилотите от правителствения „Авиоотряд 28”.

    Летището е закрито през 1982 г.поради нерентабилност.През 1984 г. отново е пуснато в действие,спомня си Димитров.Тогава обаче полетите се извършват хеликоптери.Летят машини  Ми 1 и Ми 8.Висшестоящи държавни органи нареждали на директорите на държавни предприятия пътуванията на техните служители в командировка да се извършват с вертолета.Предприятията покривали и половината от транспортните разходи.Така се покривала нерентабилността на полетите.Час полет на хеликоптерът струвал 800 лева.

   Димитър Димитров си спомня,че летището е използвано за спешни ситуации като приземяване на медицински хеликоптери или такива с полети на служители по сигурността.

  Държавата преди 1989 г. се отказва не само да закрие летището ,но решава да го направи пригодно за по-големи самолети,поради стратегическото му местоположение.Предвиждало се е удължаването на пистата с още 700 м и тя да достигне дължина от 1, 2 км.За целта се извършва заравняване на терен в близост до кв.Горна Гледка на Кърджали.Проучвали се възможности на летището да кацат чуждестранни туристи ,идващи за планинските ни курорти и по конкретно Пампорово.

  Изследователят Христо Узунов посочва,че летището е ползвано от самолети  и хеликоптери на селскостопанската авиация.От тук излитат вертолетите Ка-26 и двуплощникът Ан-2.Третирането на земеделските площи в региона са изисквали и съществуването на комплекса ЛЕЦ и МРЛ-2./1/Димитър Димитров допълва,че няколко поредни години руски екипажи са третирали от въздуха тютюневите насаждения и горите.Руснаците били изключителни професионалисти.

    Окончателният край на летището настъпва през 2000 г.,когато е закрит МРЛ-2.Имало нови системи за прогнози и радиолокация  и той станал излишен.

  Това обаче не означава,че служителите от летищния комплекс не били търсени.Димитър Димитров е един от кърджалийци осъществили радиомост с Истанбул по време на опустошителното земетресение в Турция през 1999 г.

     С летище Кърджали е свързан един от най-трагичните инциденти в българската авиация.На 20 септември 1971 г. градът изпраща,загинали при катастрофа с „Пчолката” 8 кърджалийци.

  Човекът имал пряко отношение към инцидента е Димитър Димитров.Той е поддържал радио връзка с летище София ,а с Ан 14 с номер LZ 7005 -авиодиспечерът Васил Сгурев Шахънски.Радистът си спомня,че „Пчолката” е трябвало да извърши полета по традиционния маршрут Кърджали-Узунджово-Граф Игнатиево-Вакарел-София.При хубаво време пилотите скъсявали маршрута,прелитайки над Рила.Именно в Рила се разбива и LZ 7005.На борда му са двама души екипаж ,начело с пилотът с изключителен опит-Сийка Цончева и бордовия механик Ангел Мутафов и 9 пътници.Че става въпрос за авиокатастрофа става ясно,когато Димитров пита летище „София” дали „Пчолката” се е приземила навреме.Вдигат самолети от летище „Граф Игнатиево” за да я търсят.Първите предположения са за отвличане.Вървят всякакви слухове.

    Светлина върху авиоинцидента хвърля разследване на журналиста Стойко Стоянов,публикувано във всекидневника „24 часа”./2/.

   Последният полет на LZ 7005 започва в 6,30 часа на17 септември 1971 г.Трябвало е да кацне по разписание в 8,00 часа в столицата.Служителят на Държавна сигурност Атанас Тонков,който е отговарял за сигурността на летището си спомня,че в последния момент в „Пчолката” се качва още един пасажер,на който съдбата отрежда да остане жив.Тонков  разказва,че линията се обслужва от летци с изключителен професионален опит.Авиоотряд 28 е бил на подчинение на тогавашното Управление за безопасност и охрана,грижещо се за сигурността на държавните мъже.Час и 45 минути след излитането на самолета Димитров се свързва с летище София за да иска потвърждение за приземяване.Отговорът обаче е отрицателен.Самолетът сякаш бе изчезнал от територията на България,споделя пред Стоянов радистът./3/.В утрото на 18 септември в Кърджали пристига новината,че самолетът се е разбил в Рила.Разследването е поето от Държавна сигурност и ВВС.Първоначалната версия е ,че катастрофата е заради лоши метеорологични условия и лоша видимост.Истината е друга.Нашият самолет е объркан от диспечера в летище София с турски аероплан.Дспечерът почва да води турската машина по трасето на LZ 7005.В същото време „Пчолката” губи височина в Рила.Грешката става явна секунди преди катастрофата.По радиостанцията идва команда машината да се вдигне на върховете на Рила,но за реакция е късно.

  Истината за действителната причина за смъртта на 8 –те кърджалийци се пази 30 години.Дори когато техните тела се докарват с камион в града,се нарежда труповете да бъдат почистени от кръвта и гримирани,за да не си личат раните.

    Единственият оцелял при катастрофата е футболистът на „Арда”-Кърджали Христо Геренски.Пред Стойко Стоянов той споделя,че цигарите са го спасили-седнал в опашката за да може да пуши./4/

  България беше една от държавите с най-развита мрежа за вътрешни въздушни съобщения. До 1990 година БГА „Балкан“ поддържаше редовни целогодишни самолетни линии до Варна, Бургас, Силистра, Търговище, Русе, Горна Оряховица и Видин,Кърджали.

  За относително малката територия на България гъстата вътрешна самолетна мрежа се обяснява с планинския релеф и липсата по онова време на скоростни автомобилни пътища, както и с дългите авиационни традиции на страната/5/ 

  Ползвани източници:

  1.Узунов Хр.,Когато Кърджали имаше летище. Webcafe, 06.08.2015

  2.Стоянов Ст.,30 г.пазят в тайна самолетна катастрофа.,”24 часа”,С.,23.01.2001 г.

  3.Стоянов Ст.,цит.съч.

  4.Стоянов Ст.,Няма наказани,потулиха истината.Интервю с Христо Геренски.”24 часа”,С.,23.01.2001 г.

   5.От София със самолет можеше да се лети до седем града в България.Животът днес

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 09.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
  09 дек 2019
  Последни новини