"Локхийд Мартин" обсъжда сътрудничество с БАН

Американският гигант в самолетостроенето "Локхийд Мартин" изпрати делегация в България с оглед на напредването на процеса по придобиване на бойни самолети Ф-16 за Военновъздушните ни сили.

В прессъобщение от компанията посочват, че американските представители на родна земя са посетили Българската академия на науките (БАН), за да обсъдят възможности за бъдещо партньорство.

В хода на срещата вниманието е било насочено към позицията на компанията като световен технологичен лидер, посветен на развитието на следващото поколение учени, инженери и иноватори - визия, която се споделяла и от БАН.

"Всеки ден нашите 105 000 служители отиват на работа с една цел - да спомогнат за изпълнението на мисиите на нашите клиенти. От защитата на гражданите до разширяването на границите на науката в области като далечния космос, свръхзвуковите оръжия, изкуствения интелект и машинното обучение, тези мисии са сред най-сложните и предизвикателни в света." Това заяви пред академиците главният изпълнителен директор на компанията за Европа Джонатан Хойл.

По думите му американските специалисти проявили интерес към възможностите на БАН в области като проучване и развитие в отбраната, сигурността и космоса. Интересите на "Локхийд Мартин" обаче се простирали и отвъд аеронавтиката. Затова от компанията се запознали по-подробно с работата на БАН в области като киберсигурност, роботика, иновативни сензори и технологии, които могат да намерят приложение не само в областта на отбраната и сигурността, а и на пазара.

В допълнение на намерението си за партньорство с БАН, компанията потвърждава ангажимента си за предоставяне на икономически и промишлени ползи за България във връзка с придобиването на Ф-16 Блок 70. Това щяло да допринесе за националната сигурност на страната ни, както и да създаде възможност за дългосрочно развитие на българските ВВС.

"Закупуването на изтребители Ф-16 за българските ВВС ще бъде катализатор на дългосрочно стратегическо партньорство в България, което ще развие таланти в науката и инженерството, необходими, за да бъдат посрещнати предизвикателствата на 21 век", пишат още от компанията в писмото до медиите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини