12 °C

Каменните гъби на Албания

Изображение 1 от 3

  Ако пътувате с автомобил през албанските Алпи, спускайки се към Адриатика погледът ви хипнотично ще привлекат гигантски гъби, които в безкрайни самодивски вериги опасват цялото крайбрежие и предпланински подстъпи на Албания. Те растат под път и над път, на скалистия бряг, в рехавите горички, в крайградските зони, в ливадите и селските дворове. Те са безброй и навсякъде, като заседнали в земята каменни отломки от метеоритен дъжд. Студени и неподвластни на стихиите и времето техните бетонни куполи напомнят кубетата на тракийски гробници, в чиито наземни стени зеят бездънни абразури, предупреждение срещу нежелан чуждоземец и агресор. Албанските каменни гъби не са архитектурен природен феномен, а удивителен продукт на човешките амбиции и безразсъдство.

  Техният брой се изчислява на 500 000. Изградени са по заповед на комунистическия албански вожд Енвер Ходжа, известен в парижките кабарета под псевдонима „Червената роза“. Създадени са при небивал всенароден ентусиазъм на 3 работни смени в продължение на 8 години в периода 1976-1989 г. За нуждите на проекта, по китайски образец, са били създадени бетонни площадки и формировъчни цехове за железобетонни конструкции във всички общински селища на страната. С използваните за целта цименти арматурно желязо може да бъде построен цял град с размерите на Тирана.

  Идея е била да се създаде взаимонесвързана отбранителна линия от дълговременни огневи точки (ДОТ) срещу евентуална военна агресия във вид на морски десант. Моделът на ДОТ-овете е еднотипен, опростен и лесен за производство и монтаж на место. Напомня побита в земята гъба манатарка, в чийто пън е формирована врата в посока към сушата и амбразура към морето. Единствената разлика е в размер между отделните ДОТ в зависимост от това дали е предназначен за 1 боец в легнало положение с крака навън, за картечно гнездо от 2-ма бойци в седнало положение, за артилерийски разчет от 5-ма, за командно-наблюдателен пункт, склад за боеприпаси и т.н.

  Присъединяването на Албания към НАТО потвърди пълната несъстоятелност и безсмислица на удостоената с грамота за рекорд на Гинес непревземаема албанска отбранителна линия. С анахроничното си битие днес тя впечатлява туристите, но не и албанците, които са свикнали с нейното присъствие така, както лондончани с червените телефонни будки и нюйоркчани с жълтите таксита.

  Каменните гъби на Албания са безмълвни изловещи свидетели на епохата на студената война, която според някои военни експерти отново се завръща,преди да си е тръгнала. Те са грозен символ на ядрената гъба и историческопредупреждение, че следващата гореща войнаможе да бъде последна.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
  17 ное 2019
  Последни новини