4 °C

Каменните гъби на Албания

Изображение 1 от 3

  Ако пътувате с автомобил през албанските Алпи, спускайки се към Адриатика погледът ви хипнотично ще привлекат гигантски гъби, които в безкрайни самодивски вериги опасват цялото крайбрежие и предпланински подстъпи на Албания. Те растат под път и над път, на скалистия бряг, в рехавите горички, в крайградските зони, в ливадите и селските дворове. Те са безброй и навсякъде, като заседнали в земята каменни отломки от метеоритен дъжд. Студени и неподвластни на стихиите и времето техните бетонни куполи напомнят кубетата на тракийски гробници, в чиито наземни стени зеят бездънни абразури, предупреждение срещу нежелан чуждоземец и агресор. Албанските каменни гъби не са архитектурен природен феномен, а удивителен продукт на човешките амбиции и безразсъдство.

  Техният брой се изчислява на 500 000. Изградени са по заповед на комунистическия албански вожд Енвер Ходжа, известен в парижките кабарета под псевдонима „Червената роза“. Създадени са при небивал всенароден ентусиазъм на 3 работни смени в продължение на 8 години в периода 1976-1989 г. За нуждите на проекта, по китайски образец, са били създадени бетонни площадки и формировъчни цехове за железобетонни конструкции във всички общински селища на страната. С използваните за целта цименти арматурно желязо може да бъде построен цял град с размерите на Тирана.

  Идея е била да се създаде взаимонесвързана отбранителна линия от дълговременни огневи точки (ДОТ) срещу евентуална военна агресия във вид на морски десант. Моделът на ДОТ-овете е еднотипен, опростен и лесен за производство и монтаж на место. Напомня побита в земята гъба манатарка, в чийто пън е формирована врата в посока към сушата и амбразура към морето. Единствената разлика е в размер между отделните ДОТ в зависимост от това дали е предназначен за 1 боец в легнало положение с крака навън, за картечно гнездо от 2-ма бойци в седнало положение, за артилерийски разчет от 5-ма, за командно-наблюдателен пункт, склад за боеприпаси и т.н.

  Присъединяването на Албания към НАТО потвърди пълната несъстоятелност и безсмислица на удостоената с грамота за рекорд на Гинес непревземаема албанска отбранителна линия. С анахроничното си битие днес тя впечатлява туристите, но не и албанците, които са свикнали с нейното присъствие така, както лондончани с червените телефонни будки и нюйоркчани с жълтите таксита.

  Каменните гъби на Албания са безмълвни изловещи свидетели на епохата на студената война, която според някои военни експерти отново се завръща,преди да си е тръгнала. Те са грозен символ на ядрената гъба и историческопредупреждение, че следващата гореща войнаможе да бъде последна.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
  23 яну 2020
  Последни новини