1 °C

Арабската „пролет“ връхлита и Венецуела

Изображение 1 от 3

  В средата на миналия месец арабската буря с нежното име „пролет“, връхлетя и далечна Венецуела. Предвождана от САЩ западна коалиция, към която, за разлика от Италия, Турция, Гърция и други членки на НАТО и ЕС, побърза да се присъедини правителството на Бойко Борисов, отхвърли легитимността на законно избрания президент на страната и застана зад самопровъзгласилия се за президент Гуаидо. България няма интереси във Венецуела. Големите световни играчи обаче там имат сериозни икономически интереси и апетити които способстваха за създалата се ситуация в и около Венецуела.

  Нефт и природен газ

  Венецуела е световен лидер по обем на доказани нефтени залежи. При това и на лек (горивен), и на тежък (за дълбочинна химическа преработка) нефт. След Катар, Русия и Туркмения тя с нарежда на 4-то място и по запаси на природен газ. Достатъчен да задоволи нуждите на цяла латинска Америка, при наличие на преносна мрежа от руски тип което остана неосъществен проект на покойния венецуелски президент Хуго Чавес с Газпром.

  До идването на Чавес на власт националната нефтена компания на Венецуела изцяло се контролираше от САЩ, към чиито пазар течеше над 90% от ежедневно добиваните над 3 млн. барела нефт в страната. Чавес заложи на приходите от износа на нефт за реализация на социалната си политика и с оглед тяхното увеличие създаде дъщерна нефтена компания,чрез която в нефтената индустрия на страната нахлуха руски, китайски и японски инвестиции за десетки милиарди долара. САЩ реагираха с налагане на икономически санкции срещу Венецуела и поредица от опити за насилствено сваляне на левия режим на Чавес и неговия наследник Мадуро. В резултат добивът на нефт спадна с 200%, а инфлацията в страната счупи всички рекорди.    

  Злато и диаманти

  Венецуела е изключително богата на злато и диаманти, добивани по открит способ. С добива на самородно злато и диаманти страната се стреми да компенсиране спрените от САЩ директни плащания за покупката на венецуелски нефт. Само за миналата година експортираното за рафиниране в Турция злато е на стойност 900 млн. долара. Турция е избрана за целта благодарение на активните политически контакти с правителството на Мадуро, който за две години на четири пъти посети Турция, а миналата година Ердоган осъществи първото по рода си посещение на турски държавен глава във Венецуела.

  В началото на 2018 г. златните запаси на централната банка на страната се оценяват на 150 т. В началото на 2019 г. Венецуела поиска от централната английска банка да й върне оставеното там на депозит 31 т. венецуелско златона стойност 1.2 млрд. долара, но й бе отказано. За излизане от продоволствената криза и американската икономическа хватка страната прибягна до златните си резерви като продаде на ОАЕ 29 т. злато срещу евро.

  „Петро“

  В началото на миналата година Венецуела обяви създаването на собствена криптовалута под името „петро“ (петрол). За разлика от американския долар и останалите криптовалути, които не са обезпечени с нищо и се крепят единствено благодарение на вярата в американската икономическа мощ и рекламата, венецуелското „петро“ е изцяло обезпечено с нефт. Сиреч, притежателят на „петро“ може да го размени по всяко време срещу венецуелски (и не само) нефт. Благодарение на това му качество още в първите дни на емитирането му на международния пазар Венецуела продаде „петро“ за няколко милиарда. По този начин „петрото“ обещава не само да избави Венецуела от орбитата на икономическа й зависимост от САЩ, но и да разклати из основи стабилността на американската валута като универсално средство за международен платеж.

  Такива са обстоятелствата и фактите около днешната съдба на Венецуела. Лозунгите и призивите за защита на свободата и демокрацията в боливарската република прикриват интересите на Запада. Това, дали арабската пролет ще се разрази с пълна сила във Венецуела и другите страни от Латинска Америка ще зависи от новото съотношение на силите в преразпределението на зоните на влияние на американския континент и в световен мащаб. Ще видим.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
  21 яну 2020
  Последни новини