15 °C

Арабската „пролет“ връхлита и Венецуела

Изображение 1 от 3

  В средата на миналия месец арабската буря с нежното име „пролет“, връхлетя и далечна Венецуела. Предвождана от САЩ западна коалиция, към която, за разлика от Италия, Турция, Гърция и други членки на НАТО и ЕС, побърза да се присъедини правителството на Бойко Борисов, отхвърли легитимността на законно избрания президент на страната и застана зад самопровъзгласилия се за президент Гуаидо. България няма интереси във Венецуела. Големите световни играчи обаче там имат сериозни икономически интереси и апетити които способстваха за създалата се ситуация в и около Венецуела.

  Нефт и природен газ

  Венецуела е световен лидер по обем на доказани нефтени залежи. При това и на лек (горивен), и на тежък (за дълбочинна химическа преработка) нефт. След Катар, Русия и Туркмения тя с нарежда на 4-то място и по запаси на природен газ. Достатъчен да задоволи нуждите на цяла латинска Америка, при наличие на преносна мрежа от руски тип което остана неосъществен проект на покойния венецуелски президент Хуго Чавес с Газпром.

  До идването на Чавес на власт националната нефтена компания на Венецуела изцяло се контролираше от САЩ, към чиито пазар течеше над 90% от ежедневно добиваните над 3 млн. барела нефт в страната. Чавес заложи на приходите от износа на нефт за реализация на социалната си политика и с оглед тяхното увеличие създаде дъщерна нефтена компания,чрез която в нефтената индустрия на страната нахлуха руски, китайски и японски инвестиции за десетки милиарди долара. САЩ реагираха с налагане на икономически санкции срещу Венецуела и поредица от опити за насилствено сваляне на левия режим на Чавес и неговия наследник Мадуро. В резултат добивът на нефт спадна с 200%, а инфлацията в страната счупи всички рекорди.    

  Злато и диаманти

  Венецуела е изключително богата на злато и диаманти, добивани по открит способ. С добива на самородно злато и диаманти страната се стреми да компенсиране спрените от САЩ директни плащания за покупката на венецуелски нефт. Само за миналата година експортираното за рафиниране в Турция злато е на стойност 900 млн. долара. Турция е избрана за целта благодарение на активните политически контакти с правителството на Мадуро, който за две години на четири пъти посети Турция, а миналата година Ердоган осъществи първото по рода си посещение на турски държавен глава във Венецуела.

  В началото на 2018 г. златните запаси на централната банка на страната се оценяват на 150 т. В началото на 2019 г. Венецуела поиска от централната английска банка да й върне оставеното там на депозит 31 т. венецуелско златона стойност 1.2 млрд. долара, но й бе отказано. За излизане от продоволствената криза и американската икономическа хватка страната прибягна до златните си резерви като продаде на ОАЕ 29 т. злато срещу евро.

  „Петро“

  В началото на миналата година Венецуела обяви създаването на собствена криптовалута под името „петро“ (петрол). За разлика от американския долар и останалите криптовалути, които не са обезпечени с нищо и се крепят единствено благодарение на вярата в американската икономическа мощ и рекламата, венецуелското „петро“ е изцяло обезпечено с нефт. Сиреч, притежателят на „петро“ може да го размени по всяко време срещу венецуелски (и не само) нефт. Благодарение на това му качество още в първите дни на емитирането му на международния пазар Венецуела продаде „петро“ за няколко милиарда. По този начин „петрото“ обещава не само да избави Венецуела от орбитата на икономическа й зависимост от САЩ, но и да разклати из основи стабилността на американската валута като универсално средство за международен платеж.

  Такива са обстоятелствата и фактите около днешната съдба на Венецуела. Лозунгите и призивите за защита на свободата и демокрацията в боливарската република прикриват интересите на Запада. Това, дали арабската пролет ще се разрази с пълна сила във Венецуела и другите страни от Латинска Америка ще зависи от новото съотношение на силите в преразпределението на зоните на влияние на американския континент и в световен мащаб. Ще видим.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
  21 ное 2019
  Последни новини