0 °C

Сянката на хубавица вградена в Дяволския мост

Построен е преди 500 години, никога не е бил ремонтиран.

Откриват печата на цар Соломон върху един от камъните .

Векове наред буйните води на Арда са водили упорита борба със здравите скали. След пороен дъжд водите се разбеснявали, събаряли къщи, влачели добитък и хора и сеели ужас и смърт. Когато реката-лудетина прииждала, дяволът обичал да се забавлява с простосмъртните - смеел се, кискал се, фучал и дръпвал някого при себе си. Дълги години хората успявали да преминат Арда по огромните канари, довлечени от нея на най-тясното място до с.Дядовци. И при хубаво време  дяволът пак непрекъснато дебнел хората. Но те построили мост, голям красив и здрав. Укротил се тогава дяволът. Местните от векове казват, че точно този мост над река Арда е най-опасното място след залез слънце в Родопите. Според легендите в скалите наблизо ясно се вижда отпечатък от крака на дявола и този факт дава народното название на мястото - Дяволски мост. Турците в района го наричат “Шейтан кюрпи“. Родопчаните са убедени, че по тъмно злите сили властват над божествено красивото място. В малките часове на нощта обаче мястото наистина става страшно – отдалечено е от градове и села, а шумът от реката е оглушителен. Много от хората, които отиват там за първи път, са категорични, че дяволът се явява сякаш от нищото. Да се стигне до моста е трудно, трябва да се върви 6-7 километра по черен път от село Дядовци. Неслучайно с кадри от това място започва знаменитият български филм „Време разделно“.

Историята разказва още, че мостът е построен преди повече от 500 години, още по османско време. Въпреки това до днес нито веднъж не е бил ремонтиран или реконструиран. Здравината му местните обясняват с факта, че в него е вградена сянката на млада невеста. Тя носела храна на майстора, който го правил-Уста Димитър от Неделино. Скоро след края на строежа обаче, момичето починало. Други обаче са категорични в по-жестоката истина – че майсторът е вградил сянката на собствената си съпруга, за да остане мостът здрав за векове. Но загадките не спират до тук. Върху един от ключовите камъни в централния свод специалисти са открили гравиран печата на цар Соломон. Това кара археолозите да предполагат, че има връзка между моста и светилищата в Родопите.

Дяволският мост се намира на 5 км северно от град Ардино. Той е обявен за историческо място, паметник на архитектурното изкуство. Мостът е един от най-отличителните и запомнящи се мостове в цяла България, включен е в много туристически  пътеводители и албуми. Височината на централния свод на моста е 11, 50 м., ширината на моста е 3,50 м, 56 м е дълъг. Изграден е на древен път през Родопите, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина.
Дяволският мост е символът на Ардино. С европари по ОП „Регионално развитие” е реализиран интегриран културно-туристически продукт. Извършена е реставрация, консервация и експониране на културно – исторически атракции, сред които и Дяволският мост. До този обект също е изградена и туристическа инфраструктура,  ремонтирана е и беседката за отдих.
Местността „Дяволският мост” е обявена за защитена през 2003 г. Тук расте родопския силивряк, живеят видри (видът е включен в Световния червен списък), гнездят черен щъркел, белоопашат мишелов, голям ястреб, воден кос и скална лястовица.

Дяволският мост вече е красиво осветен през нощта. Изграден е  калдъръмен подход към средновековния мост, заедно с това е поставено осветление. Сега посетителите могат да се насладят и на нощния изглед на Дяволския мост.

Хванаха риба албинос

През последните години с голям  интерес  се провежда риболовен фест край Дяволския мост. Надпреварата събира много любители на риболова от Ардино, Кърджали, Момчилград, Смолян и Пещера. Заедно с мъжете участват и дами. По време на едно от състезанията е уловена  и  риба „албинос”. За доброто настроение на  риболовците специална програма подготвят самодейците от местното читалище „Родопска искра”.
Организатори на риболовния фест са Община Ардино със съдействието на местните спортни клубове, общинския музей, туристическо дружество „Бели брези“, както и Ловно-рибарско сдружение „Бели брези“.

Десетки участват в маратон до реката

Десетки състезатели от Ардино, региона и страната участват и във кросовото бягане от Дяволския мост до Ардино с дистанция седем километра.
Състезанието се превърна в голям спортен празник за малкия китен град. От общината се надяват през годините инициативата да се превърне в традиция. Участниците от други  краища на страната споделят, че  уникалната природа, срещата с гостоприемните родопчани, новите приятелства и добрата организация ги кара да избират и участват в спортния празник -маратона до Дяволския мост.

www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
21 яну 2020

Случаен виц

Последни новини