15 °C

Сянката на хубавица вградена в Дяволския мост

Построен е преди 500 години, никога не е бил ремонтиран.

Откриват печата на цар Соломон върху един от камъните .

Векове наред буйните води на Арда са водили упорита борба със здравите скали. След пороен дъжд водите се разбеснявали, събаряли къщи, влачели добитък и хора и сеели ужас и смърт. Когато реката-лудетина прииждала, дяволът обичал да се забавлява с простосмъртните - смеел се, кискал се, фучал и дръпвал някого при себе си. Дълги години хората успявали да преминат Арда по огромните канари, довлечени от нея на най-тясното място до с.Дядовци. И при хубаво време  дяволът пак непрекъснато дебнел хората. Но те построили мост, голям красив и здрав. Укротил се тогава дяволът. Местните от векове казват, че точно този мост над река Арда е най-опасното място след залез слънце в Родопите. Според легендите в скалите наблизо ясно се вижда отпечатък от крака на дявола и този факт дава народното название на мястото - Дяволски мост. Турците в района го наричат “Шейтан кюрпи“. Родопчаните са убедени, че по тъмно злите сили властват над божествено красивото място. В малките часове на нощта обаче мястото наистина става страшно – отдалечено е от градове и села, а шумът от реката е оглушителен. Много от хората, които отиват там за първи път, са категорични, че дяволът се явява сякаш от нищото. Да се стигне до моста е трудно, трябва да се върви 6-7 километра по черен път от село Дядовци. Неслучайно с кадри от това място започва знаменитият български филм „Време разделно“.

Историята разказва още, че мостът е построен преди повече от 500 години, още по османско време. Въпреки това до днес нито веднъж не е бил ремонтиран или реконструиран. Здравината му местните обясняват с факта, че в него е вградена сянката на млада невеста. Тя носела храна на майстора, който го правил-Уста Димитър от Неделино. Скоро след края на строежа обаче, момичето починало. Други обаче са категорични в по-жестоката истина – че майсторът е вградил сянката на собствената си съпруга, за да остане мостът здрав за векове. Но загадките не спират до тук. Върху един от ключовите камъни в централния свод специалисти са открили гравиран печата на цар Соломон. Това кара археолозите да предполагат, че има връзка между моста и светилищата в Родопите.

Дяволският мост се намира на 5 км северно от град Ардино. Той е обявен за историческо място, паметник на архитектурното изкуство. Мостът е един от най-отличителните и запомнящи се мостове в цяла България, включен е в много туристически  пътеводители и албуми. Височината на централния свод на моста е 11, 50 м., ширината на моста е 3,50 м, 56 м е дълъг. Изграден е на древен път през Родопите, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина.
Дяволският мост е символът на Ардино. С европари по ОП „Регионално развитие” е реализиран интегриран културно-туристически продукт. Извършена е реставрация, консервация и експониране на културно – исторически атракции, сред които и Дяволският мост. До този обект също е изградена и туристическа инфраструктура,  ремонтирана е и беседката за отдих.
Местността „Дяволският мост” е обявена за защитена през 2003 г. Тук расте родопския силивряк, живеят видри (видът е включен в Световния червен списък), гнездят черен щъркел, белоопашат мишелов, голям ястреб, воден кос и скална лястовица.

Дяволският мост вече е красиво осветен през нощта. Изграден е  калдъръмен подход към средновековния мост, заедно с това е поставено осветление. Сега посетителите могат да се насладят и на нощния изглед на Дяволския мост.

Хванаха риба албинос

През последните години с голям  интерес  се провежда риболовен фест край Дяволския мост. Надпреварата събира много любители на риболова от Ардино, Кърджали, Момчилград, Смолян и Пещера. Заедно с мъжете участват и дами. По време на едно от състезанията е уловена  и  риба „албинос”. За доброто настроение на  риболовците специална програма подготвят самодейците от местното читалище „Родопска искра”.
Организатори на риболовния фест са Община Ардино със съдействието на местните спортни клубове, общинския музей, туристическо дружество „Бели брези“, както и Ловно-рибарско сдружение „Бели брези“.

Десетки участват в маратон до реката

Десетки състезатели от Ардино, региона и страната участват и във кросовото бягане от Дяволския мост до Ардино с дистанция седем километра.
Състезанието се превърна в голям спортен празник за малкия китен град. От общината се надяват през годините инициативата да се превърне в традиция. Участниците от други  краища на страната споделят, че  уникалната природа, срещата с гостоприемните родопчани, новите приятелства и добрата организация ги кара да избират и участват в спортния празник -маратона до Дяволския мост.

www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
18 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
18 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
18 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
18 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
18 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
18 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
18 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
18 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
18 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
18 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
18 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
18 ное 2019
Последни новини