Странен астероид обикаля около Слънцето, откриха астрономи

Взираме се в Слънчевата система от дълго време и познаваме, повече или по-малко, обектите в нея. Слънце, планети, астероиден пояс, други планети, милиони астероиди. Може би още една планета.

Ново откритие, обаче, подсказва, че е възможно да съществуват астероиди и в участъка между Слънцето и планетите. Много повече астероиди.

Наречен 2019 AQ3, астероидът се движи по орбита, която е почти винаги по-близо до Слънцето, отколкото до Венера. На астероида му отнема едва 165 дни да направи една обиколка около Слънцето – най-късата година наблюдавана при астероид от Слънчевата система. Годината на Венера е дълга 225 дни, а тази на Меркурий 88.

“Открихме необичаен обект, чиято орбита рядко се простира отвъд орбитата на Венера, а това е нещо значимо. Възможно е да има и други неоткрити до момента астероиди”, казва астрономът Куанжи Йе.

Той забелязъл обекта за пръв прът на 4-ти януари 2019. Съвсем скоро с необичайната му природа се запознали и други астрономи и множество телескопи били насочени към него на 6 и 7 януари.

Оказало се, че архивите на телескопа Pan-STARRS 1 доказателства за съществуването на астероида има от 2015.

На база архивни данни и нови наблюдения, изследователите успели да направят прецизни изчисления на орбитата на 2019 AQ3. Той прави странно завъртане около Слънцето, което го отвежда под и над орбиталната равнина на Слънчевата система – нещо изключително странно, защото повечето обекти в системата следват именно тази равнина.

Близостта му до Слънцето също е странна. От всички астироиди в Слънчевата система – а те са много – са открити едва 19, включително 2019 AQ3, чиито орбити се вписват изцяло в орбитата на Земята.

Тези астероиди са известни като астероиди Атира и макар да не представляват непосредствена опасност, този факт би могъл да се промени в бъдеще, ако орбитите им бъдат нарушени вследствие влиянието на Венера и Меркурий.

2019 AQ3 изглежда доста голям, не са ни известни много астероиди с неговия размер. Макар на този етап да е невъзможно да се дадат точните му размери, се предполага че диаметърът му е около 1.6 км.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини