10 °C

„Бела съм, бела, юначе" огласи ЕП в деня на Евроскола

Изображение 1 от 3

  На 31 януари учениците от най-голямото училище "Петко Рачов Славейков", град Кърджали, представиха България в една от най-висшите институции в обединена Европа. На провелия се Ден на Евроскола в Европейския парламент в Страсбург шампионите имаха не един, а двама представители на финала на т.нар. Евроигра. С това те доказаха за пореден път, че щом си славейковец, няма невъзможни неща.

  Гимназистите дискутираха в шест групи по най-наболелите въпроси и се състезаваха с представителни групи от всички държави-членки на ЕС. Темите за дискусии тази година са: околна среда и възобновяеми енергийни източници, сигурност и права на човека, миграция и интеграция, европейски избори 2019, младежка заетост, бъдещето на Европа. Учениците от другите европейски училища изразиха мнение, че славейковци приличат на възпитаници на някое елитно частно училище и бяха очаровани от подготовката им по темите, които разискваха. 24 ученици и 2 ръководители от Средно училище "Петко Рачов Славейков" заеха местата на евродепутатите в Европейския парламент и представиха по изключително достоен и шампионски начин своята родина. Още в началото на деня, очарователната Теодора Байрактарова от 10в клас, облечена в красива тракийска носия, изправи цялата зала на крака след представянето на България. Песента "Бела съм, бела юначе" предизвиха бурни аплодисменти сред присъстващите. На единадесетокласничката Анелия Крумова беше дадена ролята на журналист и тя имаше достъп до всички места в Европейския парламент. Благодарение на нея, успехите ни бяха отлично представени и в официалните медии, придружени с професионални фотографии. Всички славейковци, които бяха идеално подготвени по теми, важни за ЕС, се включиха в дискусиите и защитиха мнението си. В провелата се Евроигра до финал достигнаха Демет Джамбазова от 11а и Александра Гарипова 10а клас. Това е голямо постижение, тъй като България се оказа единствената държава с класирани двама финалисти. Всичко това е благодарение на отдадеността, подкрепата и подготовката на ръководителите им - Нешка Шопова и Галина Стефанова. Учителите бяха включени в напълно отделна програма, включваща дискусии относно мотивирането на младите хора да гласуват в тазгодишните евроизбори, презентиране на филми в уникалната 3Д зала "360 градуса", решаване на практически казуси на интерактивни маси и др. С великите думи "Българи,юнаци"! славейковци напуснаха Европейския парламент, изключително удовлетворени от преживяването. То бе свързано не само с демонстрация на знания, а и със създаване на умения за индивидуално справяне в многоезична среда на най-високо равнище. Самата Евроигра изисква не само познания за Европа, а и широка обща култура, комбинативно мислене и комуникационни умения, тъй като участниците сами формират многоезичните отбори.

  Научната програма на славейковци бе придружена и с развлекателна туристическа. Учениците се запознаха със забележителностите в Нови Сад, Залцбург, Страсбург, Любляна и Белград. Техен водач през цялото време бе директорът Милко Багдасаров. Припомняме, че това е трето участие на ученици от най-голямото училище в Евроскола от 2010 година насам. По регламента на програмата за България ще могат да кандидатстват отново след три години. Дотогава предстоят други европейски инициативи. Славейковци продължават да дерзаят и да покоряват нови и все по-високи върхове! Те най-добре знаят как и успяват!

  Нешка Шопова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  28 яну 2020
  Последни новини