„Бела съм, бела, юначе" огласи ЕП в деня на Евроскола

Изображение 1 от 3

  На 31 януари учениците от най-голямото училище "Петко Рачов Славейков", град Кърджали, представиха България в една от най-висшите институции в обединена Европа. На провелия се Ден на Евроскола в Европейския парламент в Страсбург шампионите имаха не един, а двама представители на финала на т.нар. Евроигра. С това те доказаха за пореден път, че щом си славейковец, няма невъзможни неща.

  Гимназистите дискутираха в шест групи по най-наболелите въпроси и се състезаваха с представителни групи от всички държави-членки на ЕС. Темите за дискусии тази година са: околна среда и възобновяеми енергийни източници, сигурност и права на човека, миграция и интеграция, европейски избори 2019, младежка заетост, бъдещето на Европа. Учениците от другите европейски училища изразиха мнение, че славейковци приличат на възпитаници на някое елитно частно училище и бяха очаровани от подготовката им по темите, които разискваха. 24 ученици и 2 ръководители от Средно училище "Петко Рачов Славейков" заеха местата на евродепутатите в Европейския парламент и представиха по изключително достоен и шампионски начин своята родина. Още в началото на деня, очарователната Теодора Байрактарова от 10в клас, облечена в красива тракийска носия, изправи цялата зала на крака след представянето на България. Песента "Бела съм, бела юначе" предизвиха бурни аплодисменти сред присъстващите. На единадесетокласничката Анелия Крумова беше дадена ролята на журналист и тя имаше достъп до всички места в Европейския парламент. Благодарение на нея, успехите ни бяха отлично представени и в официалните медии, придружени с професионални фотографии. Всички славейковци, които бяха идеално подготвени по теми, важни за ЕС, се включиха в дискусиите и защитиха мнението си. В провелата се Евроигра до финал достигнаха Демет Джамбазова от 11а и Александра Гарипова 10а клас. Това е голямо постижение, тъй като България се оказа единствената държава с класирани двама финалисти. Всичко това е благодарение на отдадеността, подкрепата и подготовката на ръководителите им - Нешка Шопова и Галина Стефанова. Учителите бяха включени в напълно отделна програма, включваща дискусии относно мотивирането на младите хора да гласуват в тазгодишните евроизбори, презентиране на филми в уникалната 3Д зала "360 градуса", решаване на практически казуси на интерактивни маси и др. С великите думи "Българи,юнаци"! славейковци напуснаха Европейския парламент, изключително удовлетворени от преживяването. То бе свързано не само с демонстрация на знания, а и със създаване на умения за индивидуално справяне в многоезична среда на най-високо равнище. Самата Евроигра изисква не само познания за Европа, а и широка обща култура, комбинативно мислене и комуникационни умения, тъй като участниците сами формират многоезичните отбори.

  Научната програма на славейковци бе придружена и с развлекателна туристическа. Учениците се запознаха със забележителностите в Нови Сад, Залцбург, Страсбург, Любляна и Белград. Техен водач през цялото време бе директорът Милко Багдасаров. Припомняме, че това е трето участие на ученици от най-голямото училище в Евроскола от 2010 година насам. По регламента на програмата за България ще могат да кандидатстват отново след три години. Дотогава предстоят други европейски инициативи. Славейковци продължават да дерзаят и да покоряват нови и все по-високи върхове! Те най-добре знаят как и успяват!

  Нешка Шопова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
  13 ное 2019
  Последни новини