13 °C

Възможна ли е военна интервенция на САЩ във Венецуела?

  Днес изтича 8-дневният ултиматум от страна на Франция, Германия и Испания да признаят Хуан Гуаидо за президент на Венецуела в случай, че законният президент Николас Мадуро не насрочи извънредни избори. Италия се противопостави на обща декларация на ЕС по въпроса с аргумента за катастрофалните за Либия последици от заетата от ЕС идентична позиция срещу МуамарКадафи.

  Междувременно Мадуро се съгласи на предсрочни парламентарни избори и изрази готовност за преговори с Гуаидо и САЩ за разрешаване на политическата криза във Венецуела, но такива му бяха отказани.Гуаидо заяви, че Мадуро не е способен да управлява страната, а съветникът по въпросите на сигурността на американския президент Болтън обяви че моментът не е подходящ за преговори, а е време за действие. В интервю през уикенда за CBS, Доналд Тръмп потвърди позицията си за „военна опция“ за решаване на кризата, а в обръщение към нацията вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес припомни, че суверенитетът не се дискутира, а се защитава. Втвърдяването на позициите на противостоящите страни се съпътства от военни демонстрации и подвеждане на войски и оръжие от двете страни на границата между Венецуела и Колумбия.

  Възможна ли е светкавична победна война срещу Венецуела от каквато, според политическите наблюдатели, спешно се нуждае разклатеният авторитет на президент Тръмп?

  Ето оценката по въпроса на авторитетния военен специалист и геополитически анализатор,бивш ръководител на израелската разузнавателна служба „Натив“ и генерал от резерва Яков Кедми.

  Под управлението на Хуго Чавес венецуелската армия бе изцяло реорганизирана по „социалистически“ модел и се превърна в армия от работническо-селски тип, а средният и команден състав бе подменен от верни на режима кадри, обучени в Русия, Китай и Куба. По време на 20-годишното „социалистическо“ управление на страната венецуелската армия бе превъоръжена „до зъби“ с модерно руско, китайско, бразилско, южноафриканско, иранско и японско оръжие, а в нейното обучение и управление се включиха руски, китайски и кубински военни инструктори и съветници.

  Към момента армията на Венецуела наброява 130 000 души военен персонал. Тя разполага с 5 боеспособни сухопътни дивизии в общ състав от 80 000 душипри срок на служба от 30 месеца и мобилизационен ресурс от 500-хиляди резервисти. По официални данни от 2015 г. бюджетните разходи за издръжка на армията надхвърлят 3 млрд. долара и възлизат на 1% от БВП на страната.Венецуелската армия притежава изтребители Сухой Су-30МКВ, танкове Т-72-Б1Вс, бойни хеликоптери, противоракетни комплекси СС-300, съвременни фрегати за борба с водни и въздушни цели, 5000 бр.преносими противовъздушни установки „Игла“.

  Географският релеф и джунгли на страната изключват превземането й от въздуха и не позволяват разгръщането на настъпателен наземен контингент, а същевременно благоприятстват създаването на дълговременни отбранителни пунктове иразвитието на мащабни партизански действия. Дължината и конфигурацията на морската граница на страната прави трудно осъществими евентуална морска блокада и десант. Отсъствието на американски военни бази в района и континенталната отдалеченост на Венецуела ще създадат сериозни препятствия пред логистичното обезпечаване на операцията.  

  Според Кедми, САЩ няма да се решат на директна военна интервенция във Венецуела тъй като това крие опасност от повторение на виетнамския сценарий и вероятност от крупен регионален конфликт влатинска Америка. Поради това изборът на САЩ е Колумбия като плацдарм за военен натиск и евентуална индиректна офанзива срещу Венецуела, с разчет на проамериканската ориентация на тамошния режим. Следва да се има предвид обаче, че от началото на 70-те години на миналия век в Колумбия с променлив успех действат няколко леви партизански движения, най-голямото от които – ФАРК, което контролираше над 60% от територията на страната, през 2016 г. сключи примирие с официалните власти благодарение на посредническата роля на Мадуро и режима във Венецуела. Логично е да се предположи, че кризата във Венецуела може да доведе до дестабилизация и в съседните страни.  

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
  22 ное 2019
  Последни новини