21 °C

Възможна ли е военна интервенция на САЩ във Венецуела?

  Днес изтича 8-дневният ултиматум от страна на Франция, Германия и Испания да признаят Хуан Гуаидо за президент на Венецуела в случай, че законният президент Николас Мадуро не насрочи извънредни избори. Италия се противопостави на обща декларация на ЕС по въпроса с аргумента за катастрофалните за Либия последици от заетата от ЕС идентична позиция срещу МуамарКадафи.

  Междувременно Мадуро се съгласи на предсрочни парламентарни избори и изрази готовност за преговори с Гуаидо и САЩ за разрешаване на политическата криза във Венецуела, но такива му бяха отказани.Гуаидо заяви, че Мадуро не е способен да управлява страната, а съветникът по въпросите на сигурността на американския президент Болтън обяви че моментът не е подходящ за преговори, а е време за действие. В интервю през уикенда за CBS, Доналд Тръмп потвърди позицията си за „военна опция“ за решаване на кризата, а в обръщение към нацията вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес припомни, че суверенитетът не се дискутира, а се защитава. Втвърдяването на позициите на противостоящите страни се съпътства от военни демонстрации и подвеждане на войски и оръжие от двете страни на границата между Венецуела и Колумбия.

  Възможна ли е светкавична победна война срещу Венецуела от каквато, според политическите наблюдатели, спешно се нуждае разклатеният авторитет на президент Тръмп?

  Ето оценката по въпроса на авторитетния военен специалист и геополитически анализатор,бивш ръководител на израелската разузнавателна служба „Натив“ и генерал от резерва Яков Кедми.

  Под управлението на Хуго Чавес венецуелската армия бе изцяло реорганизирана по „социалистически“ модел и се превърна в армия от работническо-селски тип, а средният и команден състав бе подменен от верни на режима кадри, обучени в Русия, Китай и Куба. По време на 20-годишното „социалистическо“ управление на страната венецуелската армия бе превъоръжена „до зъби“ с модерно руско, китайско, бразилско, южноафриканско, иранско и японско оръжие, а в нейното обучение и управление се включиха руски, китайски и кубински военни инструктори и съветници.

  Към момента армията на Венецуела наброява 130 000 души военен персонал. Тя разполага с 5 боеспособни сухопътни дивизии в общ състав от 80 000 душипри срок на служба от 30 месеца и мобилизационен ресурс от 500-хиляди резервисти. По официални данни от 2015 г. бюджетните разходи за издръжка на армията надхвърлят 3 млрд. долара и възлизат на 1% от БВП на страната.Венецуелската армия притежава изтребители Сухой Су-30МКВ, танкове Т-72-Б1Вс, бойни хеликоптери, противоракетни комплекси СС-300, съвременни фрегати за борба с водни и въздушни цели, 5000 бр.преносими противовъздушни установки „Игла“.

  Географският релеф и джунгли на страната изключват превземането й от въздуха и не позволяват разгръщането на настъпателен наземен контингент, а същевременно благоприятстват създаването на дълговременни отбранителни пунктове иразвитието на мащабни партизански действия. Дължината и конфигурацията на морската граница на страната прави трудно осъществими евентуална морска блокада и десант. Отсъствието на американски военни бази в района и континенталната отдалеченост на Венецуела ще създадат сериозни препятствия пред логистичното обезпечаване на операцията.  

  Според Кедми, САЩ няма да се решат на директна военна интервенция във Венецуела тъй като това крие опасност от повторение на виетнамския сценарий и вероятност от крупен регионален конфликт влатинска Америка. Поради това изборът на САЩ е Колумбия като плацдарм за военен натиск и евентуална индиректна офанзива срещу Венецуела, с разчет на проамериканската ориентация на тамошния режим. Следва да се има предвид обаче, че от началото на 70-те години на миналия век в Колумбия с променлив успех действат няколко леви партизански движения, най-голямото от които – ФАРК, което контролираше над 60% от територията на страната, през 2016 г. сключи примирие с официалните власти благодарение на посредническата роля на Мадуро и режима във Венецуела. Логично е да се предположи, че кризата във Венецуела може да доведе до дестабилизация и в съседните страни.  

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  20.09.2019
  Последни новини